Blijf op de hoogte

 

 

{readonline}This e-mail contains graphics, if you don't see them » view it online.{/readonline}
 
 
   
  Natuurpunt Waasland-Noord, 30 maart 2018  
 
 
  • Fiets- en boottocht.
  • Kennismaking met de Sigmawerken in de Durmevallei.
  • Stem voor Scaluvia !
  • Plattelandstv.
  • Een nieuw huisje.
  • Natuur is gezond.
  • Prikbord.

Fiets- en boottocht.

fiets- en boottochtNieuwe overstromingsgebieden beschermen de dichtbevolkte regio steeds beter tegen overstromingen vanuit de getijdenrivier. Maar door die realisaties is er niet alleen meer veiligheid.
Langs de rivier krijgt de natuur kans om te ontwikkelen en stilaan ontstaat een bijna aaneengesloten lint van indrukwekkende waardevolle natte natuur. Fietspaden, wandelwegen en aanlegsteigers maken deze natuurgebieden toegankelijk. Natuurbeleving, recreatie en toerisme worden een steeds sterkere troef voor de regio.
Op dinsdag 3 april 2018 verkennen we de projectgebieden van het Vlaamse Sigmaplan vanaf het water met de boot en langs het water met de fiets.
Inschrijven is noodzakelijk.

Alle info

 

Kennismaking met de sigmawerken in de Durmevallei. 

ssigmavalleiOp 29 april gaan we kennis maken met de aanpak van overstromingsbeheersing en -bescherming, de inrichting van De Bunt als gecontroleerd overstromingsgebied, de ontwikkeling van zoetwatergetijdenatuur, de uitbouw van wandel- en fietsmogelijkheden. . 
Gelieve uiterlijk op donderdag 19 april in te schrijven voor deze activiteit, het aantal deelnemers voor de bezoeken is beperkt!

Alle nuttige info
 

Stem voor Scaluvia. 

ScaluviaNog tot 22 april kan je stemmen voor Sclaluvia. Scalluvia is als enig Vlaams Life+ project genomineerd voor de Europese Natura 2000 Award. Een professionele jury kiest de winnaars. Het Life+ project Scalluvia herstelde zeldzame natuur in de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied langs de Schelde binnen het Sigmaplan. Natuurontwikkeling in dichtbevolkte gebieden stuit dikwijls op weerstand van verschillende belangengroepen. 
Je kan het Scalluvia-project steunen door hier te stemmen voor de publieksprijs, de felbegeerde European Citizens Award. Scalluvia werd geselecteerd als finalist uit 75 inzendingen in de categorie ‘draagvlak creëren’ omdat het project erin geslaagd is omwonenden en betrokkenen mede-eigenaar te maken van het natuurgebied. De stappen die tot dit succes geleid hebben, de ‘10 sleutels tot mede-eigenaarschap’, zijn een voorbeeld voor gelijkaardige projecten in heel Europa. 

Scaluvia krijgt mij stem!
  

Plattelandstv.

De terugkeer van de natuur"De terugkeer van de natuur" is een documentairefilm van 50 minuten, die vanaf 2 april 2018 getoond wordt op Plattelandstv. Hoofdrolspelers zijn de vrijwilligers van Natuurpunt, die een verschil maken voor de natuur in Vlaanderen. Filmmaker Frank Resseler schoot de adembenemende beelden in Het Grote Netewoud, Haspengouw en Noord-Limburg.
Het filmproject kwam tot stand met steun van het Europese LIFE-fonds en ging in première in Limburg. Stem zeker af voor dit prachtige document! 

Bekijk de trailer in premiere.

Wil je van die fantastische groep lid worden ?

 

Een nieuw huisje.

NestkastjeHet ooievaarsvrouwtje heeft haar eerste ei gelegd. Het steenuiltje haar tweede. Bij de slechtvalk zijn er gevechten in en om de nestkast.
Wil je dit live mee volgen,  dan kan je dat op de site van Vogelbescherming Nederland. Zij plaatsten meerdere webcams en presenteren ook de mooiste video opnames. 

Toon mij de nestkastjes 

Ook Vivara, onze Natuurpunt-winkel plaatste deze live beelden op haar site, maar ze voegde ook deze van een vossennest toe. De Engelstalige site WildlifeKate heeft eveneens webcams op vogelhuisjes en voederplaatsen. Bijzonder is dat ze er ook in slaagden een webcam te plaatsen in een dassenburcht. Eens kijken? 

Ook Natuurpunt Waasland heeft een eigen huis. 

Natuurpunt WaaslandOp 28 april heten we je welkom in het Natuurpunthuis te Melsele. Het nieuwe omnivalente huis is operationeel en wil buren, leden en sympathisanten uitnodigen om een kijkje te komen nemen.
Om 10u30 en 14u organiseren we twee geleide wandelingen in het nabijgelegen Molenbeekpark. In de namiddag zijn daar lokale imkers  aanwezig. Wie graag gratis mee wandelt, mag een mailtje sturen naar ons kantoor, maar inschrijven is niet verplicht. 
Wandelaars en gidsen verzamelen er om 10u20 en 13u50 en vertrekken van daar met de gidsen naar het Molenbeekpark. 

Jouw uitnodiging
 

Natuur is gezond.

Natuur is gezondMeer tijd doorbrengen in de natuur en meer bewegen is een sleutel naar een gezonder en gelukkiger leven. Maar hoe begin je er aan?

CM en Natuurpunt maakten samen de gids #NatuurIsGezond. Dit gratis boekje zit vol praktische en haalbare tips die je op weg zetten naar een gezonde geest, in een gezond lichaam, in een gezonde groene omgeving.

Op basis van een korte bevraging willen we te weten komen hoe vaak jij de natuur intrekt en waarom je dat doet. Vul nu de gezondheidsenquête in en ontvang als beloning je gratis e-gids #NatuurIsGezond.

Naar het aanbod

Ons prikbord

PrikbordOp ons prikbord kan je doorklikken naar de agenda's van onze vrienden, deze van de andere kernen van natuurpunt Waasland en naar het recente persbericht van ABLLO.   
Voorts is er naar goede gewoonte een ruime keuze uit wandelingen, voordrachten en info avonden.  
Nog gedurende gans april kan je via ons prikbord inschrijven in de groepsaankoop van zonnepanelen van de provincie Oost-Vlaanderen. Kijk zeker ook eens naar het Bloesem Beleef Bal van de gemeente Sint-Gillis-Waas en de vele andere boeiende activiteiten in  het noorden van  het Waasland
 
Ga naar ons prikbord.
 

Green Deal 
 
  www.panneweel.be | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

{unsubscribe}Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen» schrijf je veilig uit{/unsubscribe}