Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

webbanner 1200x400 HGVW 2018  

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, er is niet veel nodig om van je tuin je eigen mininatuurgebied te maken. Om meer dieren in je tuin te krijgen zijn voedsel, beschutting en afwisseling belangrijk.

 

Zorg voor voedsel tijdens de winter.

De winter is voor vogels een moeilijke tijd. De dagen zijn kort en net dan hebben vogels meer energie nodig. Ze geraken moeilijk aan voedsel, insecten zijn verdwenen, bessen zijn vaak op, de velden en akkers liggen er kaal bij en vele tuinen zijn netjes opgeruimd. Komt daarbij dat veel vogels uit noordelijke streken hier overwinteren. Het bijvoederen van vogels in de winter verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk en je krijgt er een leuk schouwspel voor terug.

Je kunt bijvoorbeeld een voedersilo hangen gevuld met zonnepitten of een zaadmengsel voor wilde vogels. Vooral groenlingen zijn liefhebbers van zonnepitten. Vetbollen samengesteld uit plantaardig vet vermengd met diverse soorten zaden, pindanoten en eventueel zelfs insecten zijn een lekkernij voor alle mezensoorten. Pindanoten zijn ideaal als extra energiebron voor de meeste vogelsoorten, je kunt hiervoor een pindasilo gebruiken. Vetbollen en pindasilo’s hangen best naast of tussen enkele takjes zodat niet alleen acrobaten zoals mezen maar ook andere vogels bij het voedsel kunnen. Voedersilo’s minstens 1,5 m boven de grond hangen voor de veiligheid. Sommige soorten zoals vinken, merels en lijsters scharrelen graag hun kostje op de bodem bij elkaar. Hiervoor is strooivoer ideaal, best wordt dit uitgespreid onder of tussen enkele struiken, liefst altijd op dezelfde plaats. Je kunt ook halve kokosnoten, appels, brood, ongezouten vet spek en kaaskorstjes zonder plastiek gebruiken als voedsel. Nooit boter of margarine voederen, vogels kunnen er ziek van worden.  Vergeet ook niet bij vorst een bakje water buiten te zetten ( nooit suiker of zout in doen).  Om snel bevriezen te voorkomen kan je op de kachel of op de radiator een steen ( een dikke kei) laten opwarmen die je dan in het midden van het schaaltje legt.

Als vogels eenmaal weten dat er wat te halen valt zullen ze je regelmatig met een bezoekje vereren. 

 

Denk nu al aan de lente en hang een nestkastje.

Het is nu de geschikte tijd om nestkasten te hangen. Bij Vivara (Natuur.winkel) vind je een ruim aanbod van goede nestkasten. (Jouw bestelling kan ook door onze vrijwiilgers meegebracht worden, met de gebuikelijke ledenkorting, naar het Panneweel. Jij kan ze daar ophalen. Zo spaar je de verplaatsting- of verzendingskosten) In kleinere tuinen hebben nestkastjes voor koolmees, pimpelmees en huismus het meeste succes. In tuinen gelegen in een meer landelijke of bosrijke omgeving kan je ook kastjes hangen voor boomkruiper, spreeuw, ringmus en specht. Hang je kast op een rustige plek, minimaal 2 m boven de grond en zeker niet in de felle zon. Zorg voor een vrije aanvliegroute met de opening liefst richting noord tot oost.  Het oude nestmateriaal in de kasten haal je best uit op het einde van de herfst. Er bestaan ook kastjes voor insecten zoals solitaire bijen. Deze kastjes zijn langs de voorzijde open en zijn opgevuld met holle stengels van verschillende doormeter.

 

Reserveer een hoekje van je tuin voor meer natuur

Maak je tuin niet direct winterklaar maar ruim de tuin in het vroege voorjaar op. Tussen afgevallen bladeren en in uitgebloeide planten kunnen verschillende soorten insecten overleven. Oude bloempotten opgevuld met stro, bladeren en afgeknipte takjes geven extra beschutting voor insecten. Ook een hoopje stenen of een kleine houtstapel zijn goede overwinteringplaatsen voor allerlei beestjes.

Plant besdragende struiken en bomen zoals cotoneaster, hulst, Gelderse roos, meidoorn, lijsterbes, sierappel en bottelroos ( Rosa rugosa). Vogels zullen erdoor aangetrokken worden. Stekelige struiken, klimop en taxus zorgen dan weer voor extra beschutting en nestgelegenheid voor vogels.

Zorg voor veel bloeiende planten met nectar voor vlinders. De top tien voor dagvlinders zijn: de vlinderstruik, ijzerhard, beemdkroon, damastbloem, hemelsleutel, herfstaster, koninginnenkruid, lavendel, vaste muurbloem en enkelbloemige afrikaantjes.

Water in de tuin is altijd een pluspunt voor de natuur. Zorg bij het aanleggen van een vijver voor variatie met ondiepe stukken en oeverbegroeiing, kikkers en watersalamanders zullen het weten te waarderen.

 

Zelf voederbollen maken

Verzamel op voorhand allerlei plastiek potjes. Smelt ongezouten hard vet. Voeg aan het gesmolten vet ongeveer gelijke verhoudingen ongezouten pindanoten, zonnebloempitten en zaadmengsel voor wilde vogels toe.  Hoeveel voedsel je bij het vet moet voegen? Als er nog een laagje vet boven het voedsel staat, is het in orde. Laat het vet stollen, meng alles grondig als het vet bijna gestold is.  Schep met een lepel het mengsel  in de potjes en steek er een stokje in.  De volgende dag kan je het potje verwijderen. Met een ijzerdraadje dat je rond het stokje draait kan je  de voederblokjes  ophangen.

 

Chris De Buyzer


Natuurbeheer

25 - 27 januari 2018

Beste vrienden vrijwilligers,

Van twee vriendelijke dames uit de Hinnestraat in Stekene krijgen we een groot aantal jonge (eiken-)boompjes aangeboden. Die gaan we volgende donderdag 25 januari uitplanten in een vorig jaar gerooid populierenbos dat we zopas aangekocht hebben aan de Kieldrechtse Watergang. We spreken af om 13:30u aan het Natuurhuis Panneweel of later aan de Polderstraatbrug in Meerdonk. We hebben een vijftal spaden. Enkele extra spaden zijn welkom. Wie helpt er mee het plantgoed uit te spitten en ophalen op woensdagnamiddag? Afspraak om 13:30u op het einde van de Heistraat in Stekene, kruispunt Baggaart Zuid tegen de E34. Met spade!

Op zaterdag 27 januari pakken we een nieuwe serie knotwilgen aan langs de Rietlandkreek in de gelijknamige Rietlandpolder. Het is de eerste maal dat we deze oude wilgen knotten op nieuw verworven reservaatpercelen. Ze zijn te bereiken langs de Saleghemdijk, Rietlandstraat (oostelijk) en de Grindstraat. Je kunt ook natuurlijk tegen 13:30u naar het natuurhuis komen op de Krekeldijk 2 te Meerdonk.

 

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

2 december 2017 - Start van ons Knotseizoen 2017 - 2018

Wat: knotseizoen.

Waar: we verzamelen steeds aan het  Natuurhuis Panneweel, om 13.30u

Lees meer...

25 januari 2018 - Gluren bij de buren

Wat: Leren van burgers in Nederland (op zoek naar inspirerende bugerschapspraktijken in Nederland met intermezzo's door Gitarist Koot 'n Kazan)

Waar: Bibliotheek Sint-Gillis-Waas. (Voor 15 januari inschrijven)

Lees meer...

28 januari 2018 - Winterse krekenwandeling met soep en vogels kijken

Wat: Winterse krekenwandeling met soep

Waar: Natuurhuis Panneweel - 13u30

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

NatuurstudieAlgemeen

gehakkelde aurelia