Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

2018 banner openschuurdagen

 

 

 

8 maart 2015 - Feest in de Sint-Jacobsstraat! Lees het  persartikel en bekijk de foto's.

Natuurpunt Waasland-Noord nodigt jullie uit om deel te nemen aan de unieke heraanleg van een heuse rustige autovrije landelijke weg op de rand van het Saleghem Krekengebied.

 

Waterstraatapril2014

Metamorfose

Zoals eerder in ons tijdschrift (januari 2015) gemeld kochten we begin dit jaar de Sint-Jacobsstraat (voorheen de Waterstraat) aan, samen met de belendende percelen een 2 hectare groot. In 1985 werd deze toen zeer mooie en rustige onverharde dreef in het kader van de ruilverkaveling ten onrechte aangelegd als betonweg. Na een lange procedure voor de rechtbank kunnen we nu de ondertussen sterk verloederde sluipweg voor autoverkeer in ere herstellen.

Waterstraat30jaargeledenHoewel de rechter had bepaald dat de weg in zijn oorspronkelijke staat moest worden hersteld hebben we als eigenaar gekozen voor een compromis met het Bestuur van de Polder en het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas.  De betonverharding is slechts gedeeltelijk opgebroken zodat landbouwers nog gemakkelijk hun akkers kunnen bereiken maar de doorgang voor auto's is onmogelijk gemaakt.  De straat heeft nu haar rust terug gevonden en het is er aangenaam fietsen en wandelen.

Met een vernieuwde aanpak van het beheer van de bermen, poelen en greppels willen we ook  de natuur in ere herstellen. De door de vorige eigenaar gekapte populieren zullen we vervangen door zomereiken, houtresten werden opgeruimd, afval opgehaald en greppels en poelen hier en daar geschoond. In het voorjaar zullen de boskersen en meidoorns weer bloeien en de grasmussen weer zingen

De aankoop van de Sint-Jacobsstraat begin 2014 geeft ons garantie voor het behoud van dit stuk natuur. Ons werk zal niet tevergeefs zijn. En in twee jaar tijd bedraagt de aanwinst nu 12 hectare krekengebied.

 

Schenk NIEUWE BOMEN aan de Sint-Jacobsstraat

SG Waterstraat 20140405 MG 4549Maak samen met ons van de Sint-Jacobstraat terug een lommerrijke dreef. Op zondag 8 maart 2015 willen we er tweehonderd zomereiken van twee meter hoog aanplanten. Ook jou nodigen we uit om hieraan mee te helpen.

Met een gift van 40 euro kopen en planten we de zomereiken en geven we ze de komende jaren de nodige zorg zodat ze kunnen uitgroeien tot statige bomen. Met dat bedrag betaal je ook mee de aankoop van de grond. Je krijgt dan bovendien een uitnodiging om zelf jouw eik te komen planten op 8 maart. Wil je meer dan één boom kopen (en planten) of wil je de uitbreiding van het Krekengebied van Saleghem een extra steuntje geven, dan zullen we je bijkomende gift met grote dankbaarheid aanvaarden.

Jouw steun voor dit project kan je storten op rekening BE56 293 0212075 88 van Natuurpunt Beheer, Coxiestraaat 11, 2800 Mechelen  met de mededeling ‘Project 6080, Kreken van Saleghem’. Vanaf 40 euro ontvang je ook een fiscaal attest. Je kan ook digitaal je bijdrage schenken. Vermeldt hier ook het projectnummer

 

A4 Sint Jacobsstraat kl


Natuurbeheer

19 & 21 april 2018

Beste vrijwilligers,

De gemeente Sint-Gillis-Waas biedt ons een zaadmengsel aan van bijen- en vlinderbloemen. Dat zaaien we al enkele jaren uit in onze "vlindertuin" naast het Natuurhuis Panneweel. Nu donderdagnamiddag 19 april gaan we eerst de tuin omspitten en eventueel ook al inzaaien. We kunnen ook die namiddag nog wat bijenhotels ophangen. Verder is er nog timmerwerk (tafelbladen en deksels voor de vuilnisbakken maken) en nu het gras volop begint te groeien kunnen we ook de grasmachines even nazien en de olie verversen. Het hoeft allemaal niet volgende donderdag uitgevoerd te worden, er is ook nog zaterdagnamiddag 21 april.


Afspraak op beide dagen om 13.30u aan het Natuurhuis Panneweel op de Krekeldijk te Meerdonk

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

29 april 2018 - Natuurwandeling en kennismaking met de Sigmawerken in de Durmevallei te Hamme.

Wat:  begeleide informatieve natuurwandeling

Waar:  in de omgeving van De Bunt

Lees meer...

6 mei 2018 - Vroegochtendwandeling

Wat: Begeleide luister-wandeling

Waar: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2 te Meerdonk

Lees meer...

6 mei 2018 - Openschuurdag - Bodemsafari en Repair Café met Geefplein

Wat: Ontspannende ontmoetingsnamiddag met natuureducatieve activiteiten met Repair Café en Geefplein

Waar: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Meerdonk - van 14u00 tot 17u00

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

Natuurstudie Waasland Noord Algemeen 2018