Nieuws

 

 

Dringende oproep tot steun – Neen aan verhard fietspad doorheen het Steengelaag

 

De plannen voor de aanleg van een verhard fietspad doorheen het Steengelaag in Stekene zijn er al langer, maar worden nu erg concreet. Daarom doen we vandaag beroep op jullie steun.

In het kader van de lopende vergunningsaanvraag loopt er een openbaar onderzoek en is er de mogelijkheid tot indienen van bezwaarschriften. We hopen dat jullie ons hierin steunen. De deadline is 18 juli, dit is erg kort, zeker in deze vakantieperiode.

Dat er langsheen de Nieuwstraat een degelijk fietspad moet komen zijn we het volkomen eens. Het fietsverkeer tussen Stekene en Kemzeke/Sint-Niklaas moet veilig(er) kunnen verlopen.

 

 • Wat wil men realiseren:
  Aanleggen van een verhard (beton) fietspad doorheen het Steengelaag langsheen de Nieuwstraat. Dit fietspad (twee richtingen) zal een breedte hebben van 1.5 meter. Hiernaast wil men ook een verhard wandelpad (breedte 1 meter) aanleggen. Waarom ook het wandelpad moet verhard worden is onbegrijpelijk.

 • Wat betekent dit:
  Wandelaars zullen het bestaande pad moeten delen met fietsers die in de twee richtingen kunnen rijden. Dit zal het wandelcomfort niet ten goede komen. Nu kunnen kinderen daar rustig alleen rondlopen en de natuur verkennen, dit zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn vanwege te gevaarlijk.

 • Daarom schuiven we twee alternatieven naar voor:
  - Asverschuiving van de Nieuwstraat, langs de zijde van de industriezone is er nog veel ruimte vrij voor een degelijk fietspad van voldoende breedte.
  - Fietspad aanleggen bovenop de gracht die dan moet overwelfd worden.

 • Wat kan u voor ons doen:
  - Op onze website vind je onze meer uitgebreide argumentatie waarom wij een fietspad doorheen het Steengelaag geen goede optie vinden.
  - Je vindt hier ook een ontwerp van bezwaarschrift dat je kan gebruiken. Je kan dit nog aanvullen met eigen argumenten. 
  Dit heeft onze voorkeur omdat de bezwaarschriften dan individueel moeten behandeld worden en niet als één bezwaarschrift worden genoteerd.
  Dien je bezwaarschrift schriftelijk in bij de gemeente Stekene voor 18 juli.

Lees de uitgebreide argumentatie -  website  www.velh2o.net

Ontwerp van bezwaarschrift (pdf) kan je hier downloaden

Ontwerp van bezwaarschrift (docx)kan je hier downloaden

 

Let wel op de periode voor het indienen is kort, deze moeten ten laatste binnen zijn op dinsdag 18 juli.


ST Steengelaag padST Steengelaag pad nieuwstraat 20170710P1010129ST Steengelaag pad nieuwstraat 20170710P1010130ST Steengelaag pad nieuwstraat 20170710P1010134ST Steengelaag pad nieuwstraat 20170710P1010143

Dit prachtige stuk van het wandelpad zal moeten verdwijnen onder beton.
Ook de prachtige houtkant met meidoorn, sleedoorn, hazelaar, … moet weg.

 

Meer info kan je verkrijgen bij:


- Marc Bogaerts, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 779 89 31
- Jan Dhollander, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 03 770 64 26

 

 

2017 banner openschuurdagen

 

 

 

{readonline}This e-mail contains graphics, if you don't see them » view it online.{/readonline}
 
   
  Natuurpunt Waasland-Noord, 29 juni 2017   
 
 

Openschuurdag: " water "

waterdiertjes“De poel nabij het Natuurhuis zit vol leven, waterkevers, waterwantsen, larven van eendagsvliegen of waterjuffers, water-pissebedden, slakken, bloedzuigers, …”

Vandaag gaan we gewapend met een schepnetje op zoek naar waterleven. We bekijken onze vangst nadien door een binoculair of met een vergrootglas. Zo worden enge beestjes plots wondermooi! Voor de allerkleinsten hebben we thema-gebonden kleurplaten en tekengerief klaarliggen. En je ouders kunnen gebruik maken van ons gelegenheidsterras in de boomgaard of ze maken een korte natuurverkenning in de omgeving, die ongeveer 1u30 duurt. 

Interesse? Je bent welkom!

Insectenwandeling

Het Steengelaag in Stekene is niet zo groot dat je er in zal verdwalen. Aan rijkdom qua fauna en flora is het wél een pareltje waar je uren kan bezig zijn. Onze bloemenweide, is door 25 jaar intensief maaibeheer opgewaardeerd voor de liefhebbers een stuk topnatuur! 
Kinderen die thuis een loepepotje hebben, brengen dat 12 juli best mee. De gids zal er zeker een kriebeldiertje in stoppen wat je dan veilig kan bestuderen. Natuurlijk moet je het nadien terug in de natuur plaatsen. Heb je dat niet? Onze gids laat je zeker door zijn loepe kijken.

Ga mee op insectenwandeling?


CFinishallgirls for Nature tot de finish

volledig afgewerkt. met verve! Ze behaalden een schitterend resultaat. We zijn hen dankbaar omdat we zo onze Wase natuur verder kunnen laten groeien.
Ook jij kan nog steeds bijdragen in de groei van onze plaatselijke natuur. Je kan beveiligd digitaal overschrijven op onze reservatenrekeningen. De Callgirls deden hun expeditie ten voordele van:

De kreken van Saleghem

 

Tijdig inschrijven

bezoekJe hoeft niet in te schrijven voor openschuurdagen.Maar vrijwilligsters maken voor de volgende openschuurdag (in augustus) een bijzondere picknick klaar.  
Daarom weten ze graag voor 1 augustus hoe- veel mensen wensen deel te nemen.Eens je het verschuldigde bedrag hebt overgeschreven, krijg je een bevestiging en kan je zorgeloos plaatsnemen. 

Hier lees je alle info

Ontdekrust de geheime hoekjes

Ben jij iemand ie graag iets meemaakt wat anderen niet kennen en niet beleven? wel, dan hebben we iets voor jou. Wekelijkst trekt onze coördinator van het natuurbeheer tot twee maal toe de natuur in met zijn vrijwilligers voor beheerwerken. Hij leidt hen naar hoekjes waar in normale omstandigheden niemand komt. Misschien is dat ook iets voor jou?

Lees er alles over.

In de media 

TijdschriftNatuurpunt Waasland Noord en Natuurhuis Panneweel kwamen de voorbije maanden herhaaldelijk positief in de media.
Klik op het tijdschrift en kijk snel pagina 3 en 44 - 45.  Lees er hoe Brigitte de vrouwen oproept om meer actief te zijn bij Natuurpunt. Op de vele foto's die het artikel vergezellen herken je zeker bekenden. 
Bovendien gingen Femke en Bert naar de Bond Beter Leefmilieu. Zij mochten daar een Award in ontvangst nemen voor Circulaire Economie. Deze werd uitgereikt n.a.v. het Repair Café van 7 mei. We verklappen nu al dat op 1 oktober het evenement wordt herhaald. 
Wil jij met je gezin ook lid worden van Natuurpunt en de verrassende Vriendenkring Panneweel, Wordt dan gewoon online lid van Natuurpunt. doe je dat vanaf 1 juli, dan ben je tot eind december 1018 en geniet je van alle voordelen!

Gewoon doen !

... en waarom dan ??? (Video)

Ons prikbord

prikbordOnze leden krijgen op de website niet alleen informatie over onze activiteiten. We melden ook graag de info weer van andere natuurvriendelijke initiatieven in het noorden van het Waasland.
Deze julimaand staan heel wat mooie wandelingen en zoektochten per fiets op het programma. We vestigen uw aandacht ook graag op het   Internationaal volks-kunstfestival "Drieskes Kerremes". Wie van oude ambachten houdt hoeft niet te wachten tot onsambachtelijk weekend. Hen adviseren we de erfgoedmarkt van Volkskunstgroep Drieske Nijpers.

Lees dit alles en nog veel meer op ons prikbord.
 


 

Bosgids NatuurpuntIn deze gids,

u gratis aangeboden door Natuurpunt,  kom je te weten welke bomen, dieren en paddenstoelen
in onze bossen leven.

Je vindt er ook drie kaartjes voor wandelingen in de mooiste bossen
van Natuurpunt.

En tientallen tips voor nog meer uitstappen.

Ook voor niet- leden 
 
  www.panneweel.be | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
{unsubscribe}Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen» schrijf je veilig uit{/unsubscribe}

 

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

NatuurstudieAlgemeenNatuurstudie2017