Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

2018 banner openschuurdagen

 

 

 

Het Natuur.huis Panneweel is gelegen op een oud boerenerf. Het is een vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer. 

Voor het Natuur.huis Panneweel staan twee picknick-tafels. Deze stellen we permanent ter beschikking voor elke toevallige voorbijganger die hier even wil komen genieten van de rustige sfeer.

Achter het natuurhuis heeft Natuurpunt Waasland-Noord i.s.m. VELT vzw een hoogstamboomgaard aangeplant met zo'n 60 oude en nieuwe fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kweepeer). Een imker heeft bijenkasten in de bijenhal staan. 

Een kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten achter de schuur maakt het afvalwater van het natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.

In en om het Natuur.huis kan u kennismaken met een aantal natuureducatieve elementen zoals een beestentoren, houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren, nestgelegenheid voor solitaire bijen.

Vanaf 2006 werd ons Natuurhuis opgenomen in de lijst van de bezoekerscentra van Natuurpunt.  Het Natuur.huis Panneweel is enkel geopend tijdens activiteiten van de vereniging en tijdens de openschuurdagen (elke eerste zondag van de maand mei tot augustus). Op deze momenten zijn er gezinsvriendelijke activiteiten.

De schuur is een druk bezochte pleisterplaats geworden voor allerhande activiteiten en meerdere verenigingen voelen zich hier thuis voor hun activiteiten. Ook jij bent hier welkom! Meer informatie over de mogelijkheden.

 

Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:

 


Natuurbeheer

19 & 21 april 2018

Beste vrijwilligers,

De gemeente Sint-Gillis-Waas biedt ons een zaadmengsel aan van bijen- en vlinderbloemen. Dat zaaien we al enkele jaren uit in onze "vlindertuin" naast het Natuurhuis Panneweel. Nu donderdagnamiddag 19 april gaan we eerst de tuin omspitten en eventueel ook al inzaaien. We kunnen ook die namiddag nog wat bijenhotels ophangen. Verder is er nog timmerwerk (tafelbladen en deksels voor de vuilnisbakken maken) en nu het gras volop begint te groeien kunnen we ook de grasmachines even nazien en de olie verversen. Het hoeft allemaal niet volgende donderdag uitgevoerd te worden, er is ook nog zaterdagnamiddag 21 april.


Afspraak op beide dagen om 13.30u aan het Natuurhuis Panneweel op de Krekeldijk te Meerdonk

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

29 april 2018 - Natuurwandeling en kennismaking met de Sigmawerken in de Durmevallei te Hamme.

Wat:  begeleide informatieve natuurwandeling

Waar:  in de omgeving van De Bunt

Lees meer...

6 mei 2018 - Vroegochtendwandeling

Wat: Begeleide luister-wandeling

Waar: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2 te Meerdonk

Lees meer...

6 mei 2018 - Openschuurdag - Bodemsafari en Repair Café met Geefplein

Wat: Ontspannende ontmoetingsnamiddag met natuureducatieve activiteiten met Repair Café en Geefplein

Waar: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Meerdonk - van 14u00 tot 17u00

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

Natuurstudie Waasland Noord Algemeen 2018