Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

webbanner 1200x400 HGVW 2018  

Het Natuur.huis Panneweel is gelegen op een oud boerenerf. Het is een vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer. 

 

Voor het Natuur.huis Panneweel staan twee picknick-tafels. Deze stellen we permanent ter beschikking voor elke toevallige voorbijganger die hier even wil komen genieten van de rustige sfeer.

Achter het natuurhuis heeft Natuurpunt Waasland-Noord i.s.m. VELT vzw een hoogstamboomgaard aangeplant met zo'n 60 oude en nieuwe fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kweepeer). Een imker heeft bijenkasten in de bijenhal staan. 

Een kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten achter de schuur maakt het afvalwater van het natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.

In en om het Natuur.huis kan u kennismaken met een aantal natuureducatieve elementen zoals een beestentoren, houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren, nestgelegenheid voor solitaire bijen.

Vanaf 2006 werd ons Natuurhuis opgenomen in de lijst van de bezoekerscentra van Natuurpunt.  Het Natuur.huis Panneweel is enkel geopend tijdens activiteiten van de vereniging en tijdens de openschuurdagen (elke eerste zondag van de maand mei tot augustus). Op deze momenten zijn er gezinsvriendelijke activiteiten.

De schuur is een druk bezochte pleisterplaats geworden voor allerhande activiteiten en meerdere verenigingen voelen zich hier thuis voor hun activiteiten. Ook jij bent hier welkom! Meer informatie over de mogelijkheden.

 

Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:

 


Natuurbeheer

25 - 27 januari 2018

Beste vrienden vrijwilligers,

Van twee vriendelijke dames uit de Hinnestraat in Stekene krijgen we een groot aantal jonge (eiken-)boompjes aangeboden. Die gaan we volgende donderdag 25 januari uitplanten in een vorig jaar gerooid populierenbos dat we zopas aangekocht hebben aan de Kieldrechtse Watergang. We spreken af om 13:30u aan het Natuurhuis Panneweel of later aan de Polderstraatbrug in Meerdonk. We hebben een vijftal spaden. Enkele extra spaden zijn welkom. Wie helpt er mee het plantgoed uit te spitten en ophalen op woensdagnamiddag? Afspraak om 13:30u op het einde van de Heistraat in Stekene, kruispunt Baggaart Zuid tegen de E34. Met spade!

Op zaterdag 27 januari pakken we een nieuwe serie knotwilgen aan langs de Rietlandkreek in de gelijknamige Rietlandpolder. Het is de eerste maal dat we deze oude wilgen knotten op nieuw verworven reservaatpercelen. Ze zijn te bereiken langs de Saleghemdijk, Rietlandstraat (oostelijk) en de Grindstraat. Je kunt ook natuurlijk tegen 13:30u naar het natuurhuis komen op de Krekeldijk 2 te Meerdonk.

 

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

2 december 2017 - Start van ons Knotseizoen 2017 - 2018

Wat: knotseizoen.

Waar: we verzamelen steeds aan het  Natuurhuis Panneweel, om 13.30u

Lees meer...

25 januari 2018 - Gluren bij de buren

Wat: Leren van burgers in Nederland (op zoek naar inspirerende bugerschapspraktijken in Nederland met intermezzo's door Gitarist Koot 'n Kazan)

Waar: Bibliotheek Sint-Gillis-Waas. (Voor 15 januari inschrijven)

Lees meer...

28 januari 2018 - Winterse krekenwandeling met soep en vogels kijken

Wat: Winterse krekenwandeling met soep

Waar: Natuurhuis Panneweel - 13u30

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

NatuurstudieAlgemeen

gehakkelde aurelia