7 juni 2023 Het ringen van de jongen:
Op 7 juni 2023 werden de 6 aanwezige jongen geringd.( foto volgt later) Een broedsel van 6 in deze fase is vrij veel. Binnen dit en enkele weken zullen de oudste jongen het nest verlaten.
Meer info volgt later, ...
mei 2023 Het 8ste jong heeft het niet overleefd:
Een nest van 8 jongen grootbrengen is niet zo evident. De grotere kuikens vragen al meer voedsel in vergelijking met de jongste pulli. Jammer genoeg is het 8ste en tevenste jongste kuiken eraan voor de moeite. Het vrouwtje kan hem onvoldoende warm houden en eten geven. Gelukkig worden er nog altijd veel prooien binnen gebracht door het mannetje.
Ik ben benieuwd of de andere (dan vooral jongste pulli) het zullen redden. Zolang er veel prooien zijn, komt het goed.
18 april 2023 De zorg voor de jongen kan beginnen:
Het 1ste kuiken is uit het ei gekropen. Het vrouwtje houd de jongen warm en broed de andere eieren verder uit. Het mannetje zorgt ervoor dat er nu meer prooien worden binnen gebracht, want het jong moet nu ook gevoed worden. De komende dagen zullen er meer kuikens tevoorschijn komen. Hieronder zie je een overzicht.
18 april => 1ste jong
20 april => 2de jong
22 april => 3de jong
24 april => 4de jong
26 april => 5de jong
30 april => 6de jong
2 mei => 7de jong
5 mei => 8ste jong
Het 9de ei is niet uitgekomen.
11 april 2023 Broedperiode komt op zijn einde:
Er zullen nu wel geen eieren meer bijkomen, maar dat moet ook helemaal niet. Een broedsel van 9 eieren, dat hebben we in deze kast nog nooit op camera kunnen vastleggen. Het zou mij sterk verbazen dat het vrouwtje ze alle 9 zal kunnen uitbroeden. We weten dat rond 17 april het 1ste kuiken uit het ei zal komen. Het volgende rond 19 april en reken zo maar verder. Binnenkort een nieuwe update dus :)
17 maart 2023 Ze zijn eraan begonnen:
De kerkuilen in de panneweelschuur beginnen er vroeg aan dit jaar. Het vrouwtje legde op 17 maart het 1ste ei. Om de 2 à 3 dagen zal er een extra ei gelegd worden. Het vrouwtje legt 5 tot 7 eieren afhankelijk van het aantal gebrachte prooien. Laat de broedperiode beginnen.
17 maart => 1 ste ei
19 maart => 2de ei
22 maart => 3de ei
24 maart => 4de ei.
26 maart => 5de ei.
29 maart => 6de ei
31 maart => 7de ei
3 april => 8ste ei
6 april => 9ste ei
Eind februari - Begin maart 2023:
Ons gekend (geringd) koppel is nog altijd van de partij. De zachte weersomstandigheden zorgen ervoor dat de prooien van de kerkuil al in grotere mate aanwezig zijn. Het vrouwtje bleef sinds eind februari bijna hoofdzakelijk in de nestkast. Het mannetje brengt de prooien in de kast en geeft deze aan het vrouwtje, zodat ze in gewicht toeneemt. Als we dat zien weten we dat het tijdstip van eileg gekomen is. Toen kwam er een winterprikje waardoor de pauzeknop werd ingedrukt.
Begin oktober 2022 Terug beweging in de nestkast:
Na het uitvliegen van de jongen daalt de activiteit in de nestkast. De adulte vogels zijn dan ook niet meer dagelijks aanwezig. In augustus - september is de nestkast onbewoond geweest, maar daar komt nu terug verandering in. Ik zag op de camera dat beide adulte vogels sinds oktober terug regelmatig samen van de partij zijn. Beide vogels zijn geringd en met enige zekerheid kan ik zeggen dat dit koppel dit jaar voor jongen heeft gezorgd. Ze zitten al terug op hen post en dat is een positief verhaal.