Het Natuur.huis Panneweel is gelegen op een oud boerenerf. Het is een vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer.
Voor het Natuur.huis Panneweel staan twee picknick-tafels. Deze stellen we permanent ter beschikking voor elke toevallige voorbijganger die hier even wil komen genieten van de rustige sfeer.
Achter het natuurhuis heeft Natuurpunt Waasland-Noord i.s.m. VELT vzw een hoogstamboomgaard aangeplant met zo'n 60 oude en nieuwe fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kweepeer). Een imker heeft bijenkasten in de bijenhal staan.
Een kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten achter de schuur maakt het afvalwater van het natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.
In en om het Natuur.huis kan u kennismaken met een aantal natuureducatieve elementen zoals een beestentoren, houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren, nestgelegenheid voor solitaire bijen.
Vanaf 2006 werd ons Natuurhuis opgenomen in de lijst van de bezoekerscentra van Natuurpunt. Het Natuur.huis Panneweel is enkel geopend tijdens activiteiten van de vereniging en tijdens de openschuurdagen (elke eerste zondag van de maand mei tot augustus). Op deze momenten zijn er gezinsvriendelijke activiteiten.
De schuur is een druk bezochte pleisterplaats geworden voor allerhande activiteiten en meerdere verenigingen voelen zich hier thuis voor hun activiteiten. Ook jij bent hier welkom! Meer informatie over de mogelijkheden.
Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:
- folder Natuur.huis Panneweel
- kleinschalige waterzuivering
- natuureducatieve elementen
- Natuurpunt - Natuur.huis Panneweel
Qua infrastructuur willen ons Natuurhuis Panneweel verder uitbouwen.
Als eerstvolgende "grotere stap" is de aanbouw van een afdak gepland, achter de schuur. Zo dienen we niet voor elk evenement wat er plaats vindt de schuur te ontruimen en kan ons landbouwmateriaal bij regenweer beschut blijven. Net als bij de aankoop van de schuur wordt dit niet gesubsidieerd.
Gelukkig hebben we enthousiaste vrijwilligers
En een sympthieke achterban
Op wie we mogen rekenen.
Ja toch?