Natuurpunt Waasland-Noord

Het BioBlitzjaar van Natuurpunt Waasland-Noord 2021 zit er op. Tijd voor een terugblik en de resultaten.

Wat was Bioblitzen nu weer?  Een heel jaar lang hebben we samen met geïnteresseerde burgers zoveel mogelijk verschillende soorten gezocht binnen ons werkingsgebied (Sint-Gillis-Waas en Stekene). We moedigden deelnemers aan om op zoek te gaan in eigen tuin, een stukje wild terrein en zelfs tussen de voegen van het voetpad. Met onze actie wilden we vooral de biodiversiteit (of net het gebrek daaraan ) in de kijker zetten. Ons doel: 2500 verschillende soorten vinden.

Iedereen kon zich inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief met tal van tip en tricks, handige info over soortengroepen en Ilse’s blog. In de eerste nieuwsbrief introduceerden we het platform "waarnemingen.be" en apps zoals ObsIdentify en iObs. Dit zijn handige hulpmiddelen: met 1 foto vertelt de app je welke soort je gevonden hebt. De foto, het tijdstip en de GPS coördinaten worden daarna opgeslagen in waarnemingen.be. Al die waarnemingen samen vormen een schat van informatie voor wetenschappers. Gewapend met deze tools gingen de deelnemers zelfstandig op zoek naar soorten in de buurt.

Op zaterdag 14 augustus (een van de eerste echte mooie zomerdagen met warme zon en een blauwe lucht) namen we een tiental mensen mee op sleeptouw voor een heuse BioBlitzwandeling doorheen de dorpskern van Sint Gillis Waas. We legden de nadruk op diverse planten in verschillende territoria. Wist je dat er varens groeien in de voegen van de kerkmuur? 

Na 1 kort BioBlitz jaar is het nog niet mogelijk om harde conclusies te trekken omtrent biodiversiteit en de invloed van de klimaatswijziging op de biodiversiteit in onze regio. We stellen wel vast dat er meer zuiderse soorten onze richting uitkomen en dat er af ten toe nog zeldzaamheden te vinden zijn. Eind april haalde de overnachting van de zeldzame Lammergier even het nieuws.
Een verrassend resultaat wat betreft de meest voorkomende soorten in onze regio: op de eerste plaats de Europese mol (vermoedelijk n.a.v. het Mollenweekend van Natuurpunt, dat werd georganiseerd in het weekend  van 20 februari), op de tweede plaats de Atalanta en op de derde plaats de Dagpauwoog.

Ons doel van 2500 soorten? Dat hebben we vlot gehaald. Dat wil echter niet zeggen dat het goed gaat met de biodiversiteit. Dat wil enkel zeggen dat er heel wat schoonheid te vinden is in onze natuur voor zij die zoeken. De uitgebreide resultaten kan je hier nalezen.
De nieuwsbrieven en tussentijdse resultaten blijven beschikbaar op onze website www.panneweel.be. Heb je meer interesse gekregen voor natuur? Altijd welkom in onze Natuurstudiewerkgroep.

 

BioBlitz top 3

Bedankt aan iedereen die deelnam aan onze BioBlitzactie en tot binnenkort!