Activiteiten

Maaien, wilgen knotten, bomen planten: tijdens de Dag van de Natuur steken de vrijwilligers van Natuurpunt de handen uit de mouwen. Zo ook dus bij Natuurpunt Waasland Noord.
Heb je zin om de mouwen op te stropen en mee te helpen, dan hebben we een bijzondere karwei op onze agenda staan...

Dat we in Kieldrecht het beheer van De Grote Geule verzorgen en er regelmatig begeleide wandelingen organiseren is bekend. Van op afstand kan je dan naar onze mooie veenlens kijken. Nu kan je er met ons een ganse namiddag doorbrengen ...

Een onuitgegeven natuurervaring en echte noodzaak voor het behoud van dit uniek stukje natuurgebied!

 


De veenlens is een rond eiland in een moerassige  rietzone gevormd uit afgestorven planten overgroeid door mossen en veenmossen. Men vindt er zeldzame planten als kamvaren, veenpluis, waternavel en veenmossen maar ook jonge boompjes, de aanzet naar  bos en schaduw, en nefast voor de uitzonderlijke plantengroei.

Om deze uitzonderlijke biotoop te behouden dienen we de veenlens te onderhouden.  is een rond eiland in een moerassige  rietzone gevormd uit afgestorven planten overgroeid door mossen en veenmossen. Men vindt er zeldzame planten als kamvaren, veenpluis, waternavel en veenmossen maar ook jonge boompjes, de aanzet naar  bos en schaduw, en nefast voor de uitzonderlijke plantengroei. Dit tijdrovende werkje gebeurt jaarlijks om de zeldzame flora van mossen en varens te behouden. Concreet betekent dit dat we er de jonge opschietende wilgenstruikjes en andere boompjes moeten verwijderen en afvoeren. Puur handwerk dus. Met onze tractor op de veenlens rijden is gezien de drassige zompige ondergrond echt onmogelijk.

Wil jij met ons samen werken voor het behoud van een mooiere natuur? Dan ben je bij deze uitgenodigd om samen met de vrijwiligers van ons beheerteam aan de slag te gaan.

veenpluisWe komen samen om 13u45 aan het brugje over de Kieldrechtse Watergang in de Sint Kornelisstraat te Meerdonk of je kan meerijden vanuit ons natuurhuis Panneweel. We verwachten je daar om 13u30.

Bekijk op het brugje op Google Maps of Street View

Breng laarzen en werkhandschoenen mee en eventueel uw eigen takkenschaar mee,  maar wij zorgen ook dat geschikt gereedschap aanwezig is. Onze vaste vrijwilligers zullen met de bosmaaier al een groot deel maaien.

Wij zorgen voor een versnapering en vers geperst appelsap uit de Panneweelboomgaard.

Spreek ook uw familie, vrienden of uw jeugdvereniging aan. Ze zijn van harte welkom.

Meer info: Benjamin en Katrien Vergauwen - Doggen en bij Jan Dhollander, werkbegeleider.

 

 2018 TVOOST DVN