Activiteiten

banner activiteiten

In en om onze natuurgebieden, van Kieldrecht tot in Stekene, groeien prachtige rijen oude knotbomen. Ze worden onderhouden door vrijwilligers van onze afdeling. 

Om deze knotwilgen in goede conditie te houden is het nodig dat ze om de 5 à 8 jaar geknot worden.
1 december start het knotseizoen. Wil je weten waar en wanneer je kan helpen, schrijf je dan in voor onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Wist je dat het hout en de houtsnippers gratis verdeeld worden onder de deelnemers?

Wat: wilgen knotten samen met onze vrijwilligers
Waar: we verzamelen steeds aan het  Natuurhuis Panneweel, om 13.30u

Een knotwilg is een monument: ze zijn prachtig in het landschap en onmisbaar als schuilplaats voor tal van dieren. 

Bij het knotten kunnen we alle hulp gebruiken, veel handen maken immers het werk licht. Uiteraard zorgen wij voor een passende ongevallenverzekering. Ook voor nieuwe vrijwilligers. Ook als je maar één keertje komt ben je net als de andere vrijwilligers verzekerd.!

Wil je weten waar en wanneer we knotten, meld je dan aan voor onze werkmail. Je krijgt dan wekelijks een vrijblijvende e-mail over waar en wanneer we aan de slag gaan. 

We komen meestal samen om 13.30u aan het Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2 te Meerdonk en wat later op de plaats waar we werken. Deze werkzaamheden starten in december en eindigen rond 15 maart. De "oogst" van de takken, het brandhout en het gehakselde hout, worden door de coördinator van de werkzaamheden verdeeld onder de deelnemers.

Best kom je met stevige (veiligheid)schoenen en werkhandschoenen. Nadat de zwaardere takken zijn afgevoerd worden  de resterende takken versnipperd. Bij dit werk raden we een veiligheidsbril en gehoorbeschermers aan.

Houtsnippers en eventueel ook brandhout zijn te koop.  Houtsnippers kosten 10€/m³ en  worden eventueel thuis gebracht vanaf 5m³ als het niet te ver is. Dit gehakselde wilgenhout is niet verzurend voor je tuingrond, het houdt de aarde vochtig en remt de onkruidgroei. 

Alle info: Jan Dhollander

 

Onze vrijwilligers aan het winterwerk:

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden