Natuurblog

banner natuurgebieden

Ik geniet nog na van de libellenpicknick van enkele weken geleden.  We zaten met een boel volk aan lange tafels in de schaduw van de bomen van de hoogstamboomgaard van het Natuurhuis Panneweel. 

De koolmezen trokken zich van ons gezelschap niet veel aan en ze struinden gehaast alle fruitbomen af op zoek naar vettige rupsen voor hun hongerige jongen.  Een strakblauw hemel, stralende zon, een zomers briesje, een buizerd die hoog in de lucht rondcirkelde.  Dit was echt vakantie op 6 kilometer van mijn deur.

Na dagen (lees maar maanden) van koud en grijs regenweer was het de zon nog maar enkele dagen ervoor gelukt om de grijze wolken te doorbreken, van een perfecte timing gesproken.  De lucht glinsterde van net uitgekomen libellen en waterjuffers.  Deze laatsten vlogen in tandem of in rad door de lucht.  Een goede raad als je ooit een keer op libellenjacht wil gaan, neem vooral een verrekijker mee! Libellen zien je al van ver aankomen en bij de minst verkeerde beweging schieten ze weg: links, rechts, boven je hoofd of er net naast.  Met wat geluk zie je nog een blauwe of groene flits.  Echte kenners wisten dan nog te zeggen welke soort er gaan vliegen was.  Ik stond erbij en keek er naar. 

Foto 1  Foto 2

In het gebied de 'Eilanden, een gebied achter het Natuurhuis, waren het vooral de koeien die indruk op me maakten.  Ik sta er altijd van versteld hoe nieuwsgierig die dieren zijn.  Bij het naderen van hun 'wei' kwamen ze met zijn allen op een rijtje staan om naar ons te komen zien.  Tijdens de wandeltocht volgende ze ons en soms stonden ze onverwacht een paar meter van mij, wat wel een beetje schrikken was.  Tegenover die beesten voelde ik me nogal klein.  Echt, koeien zijn groot.

Voor degene die deze zomer nog geen wilde plannen hebben of wiens vakantie er al op zit (zoals bij mij het geval is) en je hebt even genoeg van alle zomerbars, festivals en braderijen, duik de natuur in en ga op insectenfestival.  Voor meer info kan je terecht op de website www.insectenzomer.be 

webbanner insectenzomer.2023 kl