Natuureducatie

Ontdek de Kreken van Saleghem tijdens deze interactieve natuurwandeling, gebruik de qr-code voor meer weetjes en informatie. Neem vooral de tijd om te genieten van het landschap en de natuur!

 

Een qr-reader voor Android telefoons kan je downloaden in de Google Play App store. De iOS versie is voor iPhone en iPad te downloaden in de App store.

 

download de folder

 


Zonlicht is de gratis energiebron voor de natuur.  Groene planten vangen met hun bladeren zonlicht op en zetten het met behulp van de koolstofdioxide in de lucht om in glucose ( suikers).  Dank zij dit zonlicht kunnen planten groeien.  Planten vormen op hun beurt voedsel  voor dieren.  Zo zijn dieren, indirect, afhankelijk van de energie van de zon.

 

 

De groene planten proberen zoveel mogelijk licht op te vangen: ze draaien hun bladeren naar de zon, bloeien heel vroeg in het voorjaar voor er  bladeren aan de bomen komen (vb. hyacinten en sneuwklokjes) of klimmen met soepele stengels naar omhoog. 

   

 

foto's: bitterzoet, hop

 


Blauwborst PascalDeMunck

 

kleine karekiet RonnyDeMalsche

 

foto's: blauwborst-Pascale De Munck / kleine karekiet-Ronny De Malsche

 


Planten beschermen zich op diverse wijzen tegen planteneters.  Dit kan met scherpe uitsteeksels, kleine, vlak op de grond uitgespreide bladeren zodat ze moeilijk te grijpen zijn, maar kan ook met gifstoffen.  Zulke planten die slecht smaken of gifstoffen bevatten worden door planteneters gemeden. 

(Vb jacobskruiskruid).  De rups van de sint-jacobsvlinder (zebrarups)  heeft van deze gifstoffen geen hinder maar slaat ze wel op in het  lichaam.  Deze gifstoffen beschermen  rups  en vlinder tegen predatie door vogels.  Ze signaleren hun giftigheid met opvallende signaalkleuren.

 

 

 

foto's: jacobskruiskruid - zebrarups - sint-jacobsvlinder

 


Zie je een dier en weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de Dierenzoeker.  De Dierenzoeker is ook beschikbaar voor smartphones en tablets.

 

 

De Dierenzoeker voor Android telefoons is te downloaden in de Google Play app store. De iOS versie is voor iPhone en iPad te downloaden in de App Store. Deze app werkt - wanneer eenmaal geïnstalleerd - ook zonder wifi - of mobiele internetverbinding.

Meer info: dierenzoeker.nl

 


Met deze app kan je een geluidsmeting doen waarna het risico op gehoorschade wordt ingeschat.   

 

App android-download

App itunes-download

Meer info: Help ze niet naar de tuut

 


Vele meettoestellen houden de Vlaamse waterlopen in de gaten. Ook hier aan de Broekwatergang.  

Meer over weten? De portaalsite van de Vlaamse Waterbeheerders WATERINFO.be vertelt je er alles over.