Natuurpunt Waasland-Noord
https://panneweel.be/images/banners/banner_bioblitz.png

Kalender

Een overzicht van alle geplande activiteiten van onze afdeling.
Lees meer

Routes

Verken de natuur in de streek met deze selectie wandel- en fietsroutes.
Lees meer

Gebieden

Een overzicht van natuurgebieden in Sint-Gillis-Waas en Stekene.
Lees meer

Steun ons

Steun de natuur, steun onze werking. Word lid of doe een gift.
Lees meer

 

 

Dat het een goed (veld)muis jaar is staat nu zeker vast. Het 1ste legsel bestond uit 6 eieren, het 2de nu uit 7. Het 1ste ei werd gelegd op 9 juli.  We zijn natuurlijk benieuwd hoe dit verder zal verlopen. Man en vrouw kerkuil doen zeker hen uiterste best. Ik verwacht dat het 1ste ei rond 10 augustus zal uitkomen.

Jammer genoeg is het legsel niet uitgekomen.

De jongen zitten overdag nog regelmatig samen te rusten, maar opeens kan dit omslaan tot intimidatie naar vrouw kerkuil toe.

Ze veranderen enorm en als je goed kijkt zie je het verschil. Het jong dat van het tussenschot springt is het oudste, want die heeft veel minder donsveren als de anderen.

Het 6de jong heeft het niet overleefd en dat heeft verschillende redenen.

- Zo was het 13 dagen jonger dan het oudste jong en dat scheelt heel wat.Een kerkuil groeit zeer snel en de oudere jongen hebben hierbij een voorsprong. Natuurlijk is dit de techniek van de kerkuil waarbij er bij hongersnood toch kans is op een gelukt broedsel. Het zwakste jong wordt dan opgeofferd.

- Er werden genoeg prooien aangebracht, maar vrouw kerkuil kreeg geen kans meer om het jong de laaste dagen nog te voeden. De andere jongen waren te opstandig en jaagden haar soms uit de broedruimte overdag.

- Het had in die periode eens een hele nacht geregend, waardoor er maar 5 muizen binnengebracht konden worden ipv 15 - 25.

Man kerkuil brengt de meeste prooien binnen, maar vrouw jaagt ook al regelmatig mee. Deze verandering zorgt ervoor dat de jongen zeker geen honger zullen lijden.

Man kerkuil vangt toch wel een bijzondere prooi, zeker als je weet dat muizen de hoofdmaaltijd zijn. Gedurende deze nacht vangt hij zo 2 exemplaren. Het is dan ook zeer leuk om dit in beeld te kunnen brengen. De jongen weten niet onmiddelijk wat ze hiermee moeten aanvangen.

M kerkuil moet een tandje bijzetten, want er zijn heel wat bekjes te vullen. Hij heeft V kerkuil tijdens de broedperiode goed voorzien van muizen en ratten. Voorlopig valt er niets te zeggen over de prestaties van de man, want soms brengt hij meer dan 7 prooien per nacht. Na het brengen van een prooi, volgt er een paring wat de band extra versterkt.

Je ziet V kerkuil al zittend eten. Ze scheurt kleine stukken van een prooi en eet deze op. De 2 oudste jongen wachten op een stukje.

Het 6de en laatste ei is uitgekomen en het ziet er goed uit. Het zal een hele klus worden om deze kroost groot te brengen,maar we zien wel hoe het loopt.

Je ziet dat V kerkuil de eierschaal aan het verwijderen is. Oudere pulli komen even piepen en bedelen om eten.

Het vijfde jong is uit het ei gekropen. De jongen blijven dicht bij elkaar als V kerkuil de nestkast verlaat om de vleugels even te strekken. Dit doet ze momenteel nog maar voor enkele minuten anders koelen de jongen teveel af.

Het 4de ei is uitgekomen dus alles verloopt hoe het zou moeten gaan. Je begint het leeftijdsverschil tussen de oudste en jongste pulli goed te zien.

Dit stond alvast niet op de planning van vrouw kerkuil, maar het ziet er wel een beetje grappig uit. Het jong is 4 dagen oud, maar toch zit er al heel wat wilskracht in. Nadien gaat ze haar jong wel terug warm houden.

Het 3de ei is uitgekomen.

Het 2de ei is 2 dagen na het 1ste ei uitgekomen. Voorlopig is het verschil tussen beide nog niet goed te zien, maar dat zal je in de volgende filmpjes wel al goed zien. Het 3de ei zal binnen 2 dagen uitkomen.

 Het 1ste ei is na 32 dagen uitgekomen wat in het gemiddelde ligt. Een paar uur vroeger is het ei met behulp van vrouw kerkuil opengebroken. We verwachten dat de volgende eieren om de 2 dagen zullen uitkomen.

Met tussenposes van ongeveer 2 dagen wordt er een exta ei gelegd.
Aangezien er van in het begin gebroed wordt, komen de jongen ook uit over meerdere dagen.

Een volwassen kerkuil eet 3 à 4 prooien per dag afhankelijk van de soort prooi. Hier zie je V kerkuil een woelmuis opeten. Ze grijpt hem met de snavel vast en klemt hem daarna met 1 van de klauwen. Meestal worden er in het begin eerst stukjes geplukt van de kop van de prooi, maar dat is hier niet het geval. De woelmuis moet er in 1 keer aan geloven al gaat het niet altijd even vlot.

Onze kerkuil heeft nog een ei gelegd. Een 4tal dagen later kan met zekerheid bevestigd worden dat er geen extra ei meer komt. Een legsel van 6 eieren is al zeer mooi. We zijn benieuwd of deze allemaal zullen uitgebroed worden en in een later stadium kunnen opgroeien.

Het 1ste ei vroeger dan verwacht ... . Het vrouwtje begint onmiddelijk te broeden. Het 2de ei verwachten we binnen 2 dagen.

Er worden heel wat prooien binnen gebracht, maar deze is toch wel zeer groot. Man kerkuil krijgt de rat amper in de broedruimte. Je kan je ook wel voorstellen dat vrouw kerkuil hier een tijdje mee bezig is geweest. Zo is nogmaals bewezen dat kerkuilen ook ratten vangen.

De kerkuil rust veel op 1 poot, want blijkbaar is dit een goede houding om te rusten/slapen. In dit filmpje is te zien dat beide kerkuilen enkel op hen rechterpoot gaan staan. Ze hebben geen voorkeur voor links of rechts.

Vrouwtje brengt een woelmuis mee in de kast en begint eraan te eten.

Er is één mogelijkheid om de broedruimte te betreden en te verlaten. Het gebeurt wel eens dat het mannetje blijft zitten op het tussenschot om even uit te rusten. Deze keer heeft vrouw er blijkbaar genoeg van en werkt man buiten.

Het verdedigen van het territorium is één van de zaken die heel belangrijk zijn. Zoals je ziet heeft dit koppel voor deze nestplaats gekozen. Er zijn geen beelden van, maar ik vermoed dat een andere (kerk)uil de bezoeker zal geweest zijn. Een beetje later komt het koppel zich terug vestigen in de nestkast.

Het 1ste bezoek samen in de nestkast/broedruimte gaat er soms wild aan toe, maar het hoort bij de aftasting/paarvorming. Het mannetje komt als 1ste binnen en gaat al "buigend" in een hoek staan. Het gekende vrouwtje ( geringd aan rechterpoot) komt iets later binnen en gaat naar man. Deze mannelijke kerkuil reageert zeer heftig, maar het gevecht duurt niet lang. In de maanden december en januari zijn deze confrontaties nog aanwezig, daarna niet meer.

Het hoofd van de kerkuil is zeer flexibel en dat is te zien op dit filmpje. Wie goed heeft opgelet, ziet dat het vrouwtje op 1 poot staat.

Iedereen moet wel eens naar het toilet dus ook onze kerkuil. De stoelgang is wit en is zeer goed te zien op de beelden. Het achterlaten van de stoelgang gebeurt altijd op ongeveer dezezelfde plaats en dat wil wel iets zeggen. De kerkuil heeft de nestkast ingedeeld in een propere en minder propere zone.

Het produceren van een braakbal is een dagelijkse noodzaak. De niet verteerde etensresten worden samengebundeld in de maag. De kerkuil schud een paar keer met het hoofd waardoor de braakbal naar boven en buiten wordt gedreven. Deze handeling komt tot stand na het eten van enkele prooien.

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden