Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

soortenzoekdag  

webbanner hgvw 1000x300 2018  

2018 banner openschuurdagen

Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, er is niet veel nodig om van je tuin je eigen mininatuurgebied te maken. Om meer dieren in je tuin te krijgen zijn voedsel, beschutting en afwisseling belangrijk.

 

Zorg voor voedsel tijdens de winter.

De winter is voor vogels een moeilijke tijd. De dagen zijn kort en net dan hebben vogels meer energie nodig. Ze geraken moeilijk aan voedsel, insecten zijn verdwenen, bessen zijn vaak op, de velden en akkers liggen er kaal bij en vele tuinen zijn netjes opgeruimd. Komt daarbij dat veel vogels uit noordelijke streken hier overwinteren. Het bijvoederen van vogels in de winter verhoogt de overlevingskansen aanzienlijk en je krijgt er een leuk schouwspel voor terug.

Je kunt bijvoorbeeld een voedersilo hangen gevuld met zonnepitten of een zaadmengsel voor wilde vogels. Vooral groenlingen zijn liefhebbers van zonnepitten. Vetbollen samengesteld uit plantaardig vet vermengd met diverse soorten zaden, pindanoten en eventueel zelfs insecten zijn een lekkernij voor alle mezensoorten. Pindanoten zijn ideaal als extra energiebron voor de meeste vogelsoorten, je kunt hiervoor een pindasilo gebruiken. Vetbollen en pindasilo’s hangen best naast of tussen enkele takjes zodat niet alleen acrobaten zoals mezen maar ook andere vogels bij het voedsel kunnen. Voedersilo’s minstens 1,5 m boven de grond hangen voor de veiligheid. Sommige soorten zoals vinken, merels en lijsters scharrelen graag hun kostje op de bodem bij elkaar. Hiervoor is strooivoer ideaal, best wordt dit uitgespreid onder of tussen enkele struiken, liefst altijd op dezelfde plaats. Je kunt ook halve kokosnoten, appels, brood, ongezouten vet spek en kaaskorstjes zonder plastiek gebruiken als voedsel. Nooit boter of margarine voederen, vogels kunnen er ziek van worden.  Vergeet ook niet bij vorst een bakje water buiten te zetten ( nooit suiker of zout in doen).  Om snel bevriezen te voorkomen kan je op de kachel of op de radiator een steen ( een dikke kei) laten opwarmen die je dan in het midden van het schaaltje legt.

Als vogels eenmaal weten dat er wat te halen valt zullen ze je regelmatig met een bezoekje vereren. 

 

Denk nu al aan de lente en hang een nestkastje.

Het is nu de geschikte tijd om nestkasten te hangen. Bij Vivara (Natuur.winkel) vind je een ruim aanbod van goede nestkasten. (Jouw bestelling kan ook door onze vrijwiilgers meegebracht worden, met de gebuikelijke ledenkorting, naar het Panneweel. Jij kan ze daar ophalen. Zo spaar je de verplaatsting- of verzendingskosten) In kleinere tuinen hebben nestkastjes voor koolmees, pimpelmees en huismus het meeste succes. In tuinen gelegen in een meer landelijke of bosrijke omgeving kan je ook kastjes hangen voor boomkruiper, spreeuw, ringmus en specht. Hang je kast op een rustige plek, minimaal 2 m boven de grond en zeker niet in de felle zon. Zorg voor een vrije aanvliegroute met de opening liefst richting noord tot oost.  Het oude nestmateriaal in de kasten haal je best uit op het einde van de herfst. Er bestaan ook kastjes voor insecten zoals solitaire bijen. Deze kastjes zijn langs de voorzijde open en zijn opgevuld met holle stengels van verschillende doormeter.

 

Reserveer een hoekje van je tuin voor meer natuur

Maak je tuin niet direct winterklaar maar ruim de tuin in het vroege voorjaar op. Tussen afgevallen bladeren en in uitgebloeide planten kunnen verschillende soorten insecten overleven. Oude bloempotten opgevuld met stro, bladeren en afgeknipte takjes geven extra beschutting voor insecten. Ook een hoopje stenen of een kleine houtstapel zijn goede overwinteringplaatsen voor allerlei beestjes.

Plant besdragende struiken en bomen zoals cotoneaster, hulst, Gelderse roos, meidoorn, lijsterbes, sierappel en bottelroos ( Rosa rugosa). Vogels zullen erdoor aangetrokken worden. Stekelige struiken, klimop en taxus zorgen dan weer voor extra beschutting en nestgelegenheid voor vogels.

Zorg voor veel bloeiende planten met nectar voor vlinders. De top tien voor dagvlinders zijn: de vlinderstruik, ijzerhard, beemdkroon, damastbloem, hemelsleutel, herfstaster, koninginnenkruid, lavendel, vaste muurbloem en enkelbloemige afrikaantjes.

Water in de tuin is altijd een pluspunt voor de natuur. Zorg bij het aanleggen van een vijver voor variatie met ondiepe stukken en oeverbegroeiing, kikkers en watersalamanders zullen het weten te waarderen.

 

Zelf voederbollen maken

Verzamel op voorhand allerlei plastiek potjes. Smelt ongezouten hard vet. Voeg aan het gesmolten vet ongeveer gelijke verhoudingen ongezouten pindanoten, zonnebloempitten en zaadmengsel voor wilde vogels toe.  Hoeveel voedsel je bij het vet moet voegen? Als er nog een laagje vet boven het voedsel staat, is het in orde. Laat het vet stollen, meng alles grondig als het vet bijna gestold is.  Schep met een lepel het mengsel  in de potjes en steek er een stokje in.  De volgende dag kan je het potje verwijderen. Met een ijzerdraadje dat je rond het stokje draait kan je  de voederblokjes  ophangen.

 

Chris De Buyzer


Natuurbeheer

19 - 21 juli 2018

Beste vrijwilligers,

Het opruimwerk in het Sint-Jacobsmoer, zowel van het maaisel als van de wilgentakken, verliep zo vlot dat we vorige zaterdag nog de tijd hadden om de regenwaterput leeg te pompen en te reinigen. Het is nu wachten op fikse regenbuien. En ondertussen hebben Gaston en Chris de schuurpoorten en deuren aan de achterzijde een lik verf gegeven. Prachtig werk.​​


Volgende donderdag 19 juli wacht ons een vervelende klus in De Gavers. Niettegenstaande we veertien dagen geleden de toegangsdreef naar de achterliggende percelen deels gemaaid en de overhangende takken weggesnoeid hadden vond de loonwerker die de graanakkers wilde oogsten het niet voldoende en is die op eigen initiatief de bermen gaan klepelen over de volle breedte. Weg zijn riet en bramen en bloemen, maar wel een hoop strooisel in de plaats. Dit zullen we dus moeten opruimen willen we geen berm vol ruige brandnetels en distels in de plaats krijgen.


Ook langs de Grote Geule in Kieldrecht is er door een misverstand in opdracht van de gemeente Beveren geklepeld. Ook daar gaan we volgende zaterdag het maaisel opruimen.

Afspraak voor beide dagen om 13:30u aan het Natuurhuis Panneweel; Op zaterdag kan je eventueel ook tegen 13:50u naar de Grote Geule gaan via de toegang in de St-Kornelisstraat (volg dan de dreef tot het einde).

 

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

7 juni tot 29 november 2018 - Gevarieerde ontdekkingen in de natuur dichtbij

Waar: Overal in natuurgebieden te Stekene en Sint-Gillis-Waas

Wat: Beheerswerkzaamheden in de Natuur

Lees meer...

29 juli 2018 - Insectenwandeling Steengelaag te Stekene

Wat: Themawandeling te Stekene: "Insecten"

Start: Achter 'de oude Statie' te Stekene aan de ingang van het Steengelaag

Lees meer...

5 augustus 2018 - Openschuurdag - Wilde bestuivers - met Picknick

Wat: Ontspannen ontmoetingsdag met mogelijkheid tot picknicken

Waar: Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Meerdonk - van 11u00 tot 17u00

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

Natuurstudie Waasland Noord Algemeen 2018