Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

banner quiz web

2018 banner openschuurdagen

Het Natuur.huis Panneweel is gelegen op een oud boerenerf. Het is een vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer. 

Voor het Natuur.huis Panneweel staan twee picknick-tafels. Deze stellen we permanent ter beschikking voor elke toevallige voorbijganger die hier even wil komen genieten van de rustige sfeer.

Achter het natuurhuis heeft Natuurpunt Waasland-Noord i.s.m. VELT vzw een hoogstamboomgaard aangeplant met zo'n 60 oude en nieuwe fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kweepeer). Een imker heeft bijenkasten in de bijenhal staan. 

Een kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten achter de schuur maakt het afvalwater van het natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.

In en om het Natuur.huis kan u kennismaken met een aantal natuureducatieve elementen zoals een beestentoren, houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren, nestgelegenheid voor solitaire bijen.

Vanaf 2006 werd ons Natuurhuis opgenomen in de lijst van de bezoekerscentra van Natuurpunt.  Het Natuur.huis Panneweel is enkel geopend tijdens activiteiten van de vereniging en tijdens de openschuurdagen (elke eerste zondag van de maand mei tot augustus). Op deze momenten zijn er gezinsvriendelijke activiteiten.

De schuur is een druk bezochte pleisterplaats geworden voor allerhande activiteiten en meerdere verenigingen voelen zich hier thuis voor hun activiteiten. Ook jij bent hier welkom! Meer informatie over de mogelijkheden.

Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:

Qua infrastructuur willen ons Natuurhuis Panneweel verder uitbouwen. 

Als eerstvolgende "grotere stap" is de aanbouw van een afdak gepland, achter de schuur. Zo dienen we niet voor elk evenement wat er plaats vindt de schuur te ontruimen en kan ons landbouwmateriaal bij regenweer beschut blijven. Net als bij de aankoop van de schuur wordt dit niet gesubsidieerd. 

Gelukkig hebben we enthousiaste vrijwilligers
En een sympthieke achterban
Op wie we mogen rekenen. 

Ja toch?
 

Afbeeldingsresultaat voor natuurpunt gift

 


Natuurbeheer

23 - 25 augustus 2018

Beste vrijwilligers,

Deze week zakken we af naar de kleine landschapselementen en ruilverkavelingsbosjes in Sint-Gillis: de Samelput, het Blauwe Staakbos en de het Laarbos. We gaan er zoals ieder jaar het gemaaide gras bijeen harken en afvoeren. We starten aan de Samelput. Gemakkelijkheidshalve komen we samen volgende donderdag 23 augustus om 13:30u aan het Natuurhuis Panneweel in Meerdonk. Rond 14 u hopen we aan onze eerste werkplek te zijn bij de Samelstraat.

Voor zaterdag 25 augustus staat er hetzelfde werk op het programma. Waarschijnlijk krijgen we niet alles opgeruimd tijdens een enkele namiddag.


En vergeet niet in te schrijven voor het Panneweelfeest van 8 september. Doe het snel 25€ op nr BE38 0000 1056 0872 Natuurpunt Waasland-Noord

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

7 juni tot 29 november 2018 - Gevarieerde ontdekkingen in de natuur dichtbij

Waar: Overal in natuurgebieden te Stekene en Sint-Gillis-Waas

Wat: Beheerswerkzaamheden in de Natuur

Lees meer...

22 augustus 2018 - Start : Cursus natuurbeheer in de haven

Wat: Natuurpunt Waasland, Kern Haven,  nodigt ons uit op woendagen van 22/08 tot 12/12 voor een opleiding natuurbeheer. 

Hoe: 7 theorielessen en 4 terreinbezoeken in OC Boerenpoort, zaal Geschiedenis, Sint-Elisabethstraat 31A, 9120 Melsele 

Lees meer...

1 september 2018 - Kennismaking met vleermuizen

Wat: Avondlijke kennismaking met onze vleermuizen (van 20.00 tot 22.30 uur)

Waar: Aan de Grote Geule van Kieldrecht. (Sint Kornelisstraat, 9)

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

Natuurstudie Waasland Noord Algemeen 2018