Prikbord

Beste Natuurliefhebber

Vanuit de Transitiegedachte ben ik betrokken bij de opstart van het coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona (godin van vrucht- en notenbomen ) die zich vooral met herstellende landbouw en agroforestry zal bezighouden. Dit vanuit een bezorgdheid over voedselproductie, klimaatverandering, problematiek in de landbouw, gebruik van herbi- fungi- en pesticides en chemische meststoffen, waterhuishouding van de grond etc etc.

Er bestaat zo nog geen bedrijf in Vlaanderen en ik zet hier mee mijn schouders onder. We hebben het idee opgevat dat, net zoals bij bv. energiecoöperaties, mensen mede-eigenaar zouden kunnen worden van dit bedrijf en zo meewerken aan de verandering die we in het voedselsysteem willen zien of willen investeren in een lokaal en duurzaam project. Na een zoekzocht van bijna een jaar, hebben we nu de mogelijkheid om met de boerderij van start te gaan! Maar we hebben daarvoor middelen nodig. En partners! Zie het bericht hieronder. Contacteer mij gerust met je vragen. Maar doe vooral mee (leen de vzw geld, like https://www.facebook.com/pomonacoop/, deel het bericht).

Met vriendelijke groet,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-- GROOT NIEUWS -- POMONA KAN VAN START GAAN --

Pomona opstartWe hebben de mogelijkheid om ons op heel korte termijn in te kopen in een boerderij en zo het project "Coöperatief Boslandbouwbedrijf Pomona" effectief van start te laten gaan. Het is zo een korte termijn dat we niet de tijd hebben om de coöperatieve vennootschap al op te richten. Daarom zoeken we investeerders die aan onze bestaande vzw Pomona een renteloze lening willen geven om een stuk landbouwgrond van 1,22 hectare aan te kopen tot de cvba is opgericht. Dit is waarschijnlijk het eind van dit jaar, dus de lening zou niet langer dan 6 maanden duren. Het kapitaal van de oprichting zal dan gebruikt worden om de leningen terug te betalen (het nodige kapitaal om in te stappen in de op te richten cvba is nog niet berekend).

Er wordt natuurlijk een leencontract opgemaakt door een advocaat, en het geld wordt louter gebruikt om dat stuk grond aan te kopen, wat toch een mooi onderpand is. De reden van hoogdringendheid is dat het om een stuk grond gaat waar de boer voorkooprecht heeft. Dat voorkooprecht vervalt volgende week. Daarom moeten we snel handelen.

Dit betekent ook dat we binnenkort de coöperatieve boslandbouwboerderij Pomona effectief zullen starten, een aantal info-momenten zullen organiseren om het plan uit te doeken te doen en jullie hopelijk kunnen overtuigen om effectief mee te investeren in lokale en ecologische voedingsproductie.

Maar dit staat los van deze lening. Deze wordt zo snel mogelijk terugbetaald.

We zoeken ongeveer 100.000€. Dat klinkt veel, maar gedeeld door velen is dat een haalbaar bedrag. We hebben al ongeveer 40.000€ toegezegd gekregen. Wegens de administratieve last zouden we willen suggereren minstens 1.000€ te willen uitlenen, maar elk bedrag is een grote hulp.

Wie is geïnteresseerd en kan ons helpen van start te gaan? Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 Pomona vzw bestaat uit : Lieven Bauwens, Tim De Roeck, Ann Van Hoye, Marc Temmermans, Wim Vereecken, Bart Van Gasse en Ina Van Hoye

 

De Lokerse schilder Ernest Welvaert (1880-1946) liet zich ook inspireren door Pomona, 
de Romeinse godin van vrucht- en notenbomen.
In 1918 schilderde hij dit pareltje en noemde het… Pomona. 

Zijn stijl behoort tot het realisme, luminisme, impressionisme en post-impressionisme.
Hij was een uitzonderlijk figuur, aanhanger van theosofisme, natuurmysticus en vegetarier.