Natuurblog

banner natuurgebieden

Om er voor te zorgen dat de collega’s  gezond en sportief blijven, organiseert mijn werk een Sportchallenge.  Per groepje van 4  zetten we per week en dat gedurende 1 maand een         X –aantal stappen.  Deze week is het de bedoeling dat we 200.000 stappen zetten en volgende week zetten we er 225.000… dat komt helemaal goed.  Zo’n trip is het ideale moment om te Bioblitz-en, foto’s te nemen en stappen te zetten uiteraard.

Gewapend met foto – toestel, GSM, sporthorloge en een hele uitzet trek ik het bos in.  Ooit volgde ik een cursus fotografie wat er voor zorgde dat ik echt kleine maar superleuke details opmerk.  Aan de rand van het bos vind ik smeerwortel met witte en paarse bloemen.  Er zitten verschillende lieveheersbeestjes op.   Ik wil een mooie foto nemen van zo’n rood bolleke met zwarte punten en hierdoor ontdek ik plots ook een aantal spinnen. Het blijkt te gaan om de kraamwebspin: ook hier gaat liefde door de maag.  Als het mannetje wil paren, biedt hij het vrouwtje een ingepakte prooi aan.  Tijdens het eten is het vrouwtje volkomen passief en kan het mannetje paren.  Dat weten we dan ook weer al.  Ik zie ook een nog een soort ‘wespje’, maar volgen Obsidentify blijkt te gaan om een zweefvlieg, het groot langlijfje.  Dit vliegje heeft de kleuren van een wesp, lijkt daardoor gevaarlijk maar dat is het helemaal niet.

kraamwebspin

De meidoorn bloeit volop, de Schotse Hooglanders staan in de wei en ik zie ook een kraai die een stokstijf geel lijfje met zwarte poten aan het oppeuzelen is.  Ik wil wat dichterbij komen, maar de kraai draait zich demonstratief met zijn rug naar mij. 

Even verder kom ik voorbij eiken.  In de bomen hangen allemaal grote, kleurloze tot roze aardappelen.  Deze gallen zijn de ‘nestplaatsen’ van de aardappelgalwesp.  Deze larven ontwikkelen zich tot wespjes en in de zomer vliegen zowel mannetjes als vrouwtjes uit.  Er wordt gepaard en de vrouwtjes zetten hun eitjes één voor één af op de jonge wortels van de eiken.  In februari komen uit deze eitjes enkel vleugelloze vrouwtjes die zich een weg banen naar de bladknoppen van de eiken om hier een cluster van eitjes af te zetten.  Bij het afzetten van de eitjes spuit ze ook gif in de bladknop zodat het bladweefsel opzwelt en zacht wordt.  Hierdoor ontstaat de zogenaamde gal en binnenin doen een aantal larfjes zich te goed aan het voedsel van het blad. Tegelijk ontdek ik ook hoe rupsen zich verbergen op /in /onder bladeren van een boom.  Niet moeilijk dat de koolmees elk blad van de eik inspecteert op voedsel.

gal

Mijn wandeltocht brengt me verder naar het zogenaamde naaldwoud: ik ruik de geur van de naaldbomen (vakantiegevoel!!!) en ik zie een eekhoorn weer hoog in de bomen heen en weer klauteren. Een beetje verder is er de boomgaard met de oude fruitrassen en ook hier staat aan de rand van de boomgaard de meidoorn volop in bloei.  Intussen is het zacht beginnen regenen maar het bladerendek van de bomen zorgt er voor dat ik niet al te nat word.  Mijn tocht zit erop en de stappen voor de Sportchallenge zijn binnen maar morgen ga ik wel weer terug, voor een betere foto van die ene gal en wat minder bewogen foto’s van de rupsen. (Bron: website en www.natuurpunt.be)

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden