Natuurblog

banner natuurgebieden

Op een luie zaterdagochtend zonder verplichtingen zat ik ,met open raam en koffie tussen 2 vechtende katten te luisteren naar het gezang van de vinken.  Het deed me terug denken aan de Franse taalkampen in Carlsbourg, zo veel jaren geleden.  Plots hoorde ik tussen het vinken - en roodborstengezang het vrolijke getjiftjaf. Naar mijn gevoel zou de lente losbarsten: bloesems, zoete geuren, warme temperaturen, kwetterende vogels en zon. 

Alleen zijn de weergoden ons dit jaar niet zo goed gezind.  Koude temperaturen, regen, hagelbuien en heel veel wind.  Het zit onze trekvogels uit de warme landen echt niet mee.  Dit merkte ik een drietal dagen geleden toen een tjiftjaf zijn heil zocht in mijn tuin. 

In zijn verfrommeld verenpak zat hij versuft op de tuintafel.  Toen hij me opmerkte vloog hij in paniek tegen het raam, knotste hij tegen de draad van de kattenren en was hij me net te snel af om hem te kunnen pakken zodat ik hem kon wegdoen naar het VOC voor verzorging.  Gelukkig is mijn tuin een beetje een survivalgarden: als de zon er doorkomt, zijn er vliegjes en mugjes genoeg.  Er zit een massa luizen op mijn planten  (vogels, laat jullie gaan) en voor alle zekerheid gooide ik ook nog een hoop dode meelwormen door de tuin waar ook de merel, de roodborst en de muisjes meteen mee van konden genieten.  Hopelijk haalt de tjiftjaf het.

Ook voor insecten zijn het barre tijden.  Dankzij de functie herinneringen op Facebook zag ik dat het op 27 maart 2020 lekker warm was. (Terras, zon en blauwe lucht)  Op 28 maart 2020 postte ik een foto van rollebollende metselbijen. 

<pScreenshotFB27.03.2020>ScreenshotFB28.03.202

  

Drie jaar later, zit ik achter het raam in de zon en met de verwarming op.  Tussen de regen - en hagelbuien fladdert een eenzame citroenvlinder rond.  Als de zon door de donkere wolken breekt, hangen de mannelijke metselbijen voor het hotel.  Zodra het druppelt is het uit met de pret en zoeken ze een schuiloord.  Hoe moet het nu verder met al die koninginnen hommels en bijen die dringend hun nesten moet opbouwen?  Alle mogelijke holen en spleten worden met regelmaat van de klok overspoeld door het (broodnodige) water?

Blijkbaar ben ik niet de enige die het zich afvraagt.  In het weekend van 15 april organiseren ze in Nederland de Nationale Bijentelling.  Ook zij stellen zich de vraag welke invloed het koudere weer van de voorbije dagen op onze vroeger bijen heeft.  Voor meer info kan je terecht op volgende website: www.nationalebijentelling.nl.

En toch sluipt de lente op een sluwe manier ons land in.  De grauwe gekleurde fietswegel krijgt een groen-witte tint.  Madeliefjes en paardenbloemen schieten omhoog in het gazon. De vogelzang wordt uitbundiger en de scholeksters zijn weer in het land, tot groot jolijt van mijn 2 parkieten.  De botjes van mijn druivelaar beginnen stilaan uit te lopen en de schapen hebben eindelijk lammetjes.

Het komt er wel van.

 

 

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden