Natuurblog

banner natuurgebieden

Nieuwjaarsdag is voor mij een dag in stijl.  Het is namelijk de enige dag van het jaar dat ik luister naar klassieke muziek, de klanken uit de Weense concertzaal buitelen door de woonkamer en ik ben dol op walsen en polka’s.  Hoe sneller het lied zit, hoe beter.  Onverwachts kreeg nieuwjaarsdag nog een gouden randje: de grauwe wolken losten op en daar was de zon.  Die gele bol en die warme gloed, dat noemen ze de zon.   Meteen kwam de natuur ook tot leven, zo leek het wel.  Maar toen bedacht ik mij dat het leven in de winter gewoon doorgaat en dat de natuur helemaal niet dood is maar zich in alle stilte voorbereidt op een nieuw jaar.

Enkele weken geleden, op de kortste dag van het jaar, maakte ik een fietstocht langsheen de Stekense vaart.  Op deze vaart waren 2 futen in hun grijzig winterkleed volop aan het baltsen.  Dit was de eerste keer dat ik dit in het echt zag.  Het maakte de grauwe grijze winterdag meteen weer goed.  Voor de tijd van het jaar is het veel te warm maar het zorgde er voor dat deze ochtend een specht vrolijk aan het roffelen was op een stuk hout en de heggenmus een vrolijk lentelied zong.

Als je heel aandachtig bent tijdens een of andere wandeling merk je na een poosje dat bepaalde planten zich nu al volop voorbereiden met hun voortplanting.  De zogenaamde windbloeiers maken nu best werk van hun nageslacht met behulp van de wind omdat er geen bladeren aan de bomen staan.  Bestudeer een hazelaar eens van dichtbij, een aanrader.  Met dit warme weer is de kans groot dat je superkleine felroze bloemetjes aantreft.  Het zijn niet enkel hazelaars die in de winter tot bloei komen. Er is ook nog zwarte els en beuk.  Wonderlijk, maar ook het madeliefje bloeit vrolijk verder in de winter.  Binnenkort schieten de sneeuwklokjes weer tevoorschijn en begin februari zie je ook weer de vrolijke paarse en gele kleuren van de botanische krokussen. Tot dan blijft alles nog even grauw en grijs zou je denken, maar met wat geluk vind je gele trilzwam (paddenstoel) en heb je tijdens deze zoektocht de takken van de bomen al eens wat beter bekeken?  Aan de structuur van de stam en de botten van het blad leer je nu bomen herkennen zonder blad aan de boom.  Een uitdaging voor 2022?

Intussen heeft het Nieuwjaarsconcert plaats gemaakt voor de heruitzending van de Tijdloze Countdown en schuiven er weer wolken voor de zon maar toch blijft nieuwjaarsdag een dag met een gouden randje, ik kijk er naar uit om de natuur weer volop te ontdekken maar eerst ga ik nog genieten van die lekker bouche.

Ik wens jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar toe en in de eerste plaats een goed gezondheid, de basis van alles.  Volg ons verder in 2022.