Natuurblog

banner natuurgebieden

november 2022 - artikel - foto's: © Wim Vereecken

In een uitgehakte nestholte van 2021, bracht een koppel Groene spechten in 2022 voor het tweede jaar jongen groot. De jonge vogels verlieten einde mei de nestholte. Half september werd de nestholte bezet door een groep werksters van de Europese hoornaar. Deze wespensoort gebruikt cellulosevezels als bouwmateriaal en de ingang van de holte werd voor een deel dicht gemaakt.
In oktober stelde ik vast dat de ingang terug vrij was en de werksters niet meer aanwezig waren. Hebben de werksters de locatie verlaten omdat de ruimte te klein was en hebben ze zich elders gevestigd ? Ik ben benieuwd naar de bewoner(s) van het nieuwe jaar.

GroeneSpecht WimVereecken DSC05373Groene specht met jong

EuropeseHoornaar Wim Vereecken DSC05800Europese hoornaar

 

De Europese hoornaar wordt tot 3,5 cm lang en is de grootste wespachtige die in België voorkomt. Het is een nuttige inheemse soort. De Europese hoornaar heeft vooral een gele kleur.

Verwar ze niet met de Aziatische hoornaar, een exotische soort die bestreden wordt aangezien ze een bedreiging vormt voor de honingbij en voor inheemse insectensoorten. De Aziatische hoornaar is bijna volledig zwart en heeft poten met opvallende gele uiteinden.

lees ook natuurbericht: De ene hoornaar is de andere niet

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden