Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe ver de rode veertjes van de roodborst rijken op dat fragiel lijfje?
Ik wel. Ik vroeg het me af tijdens de Quiz van Natuurpunt Waasland Noord, editie 2019. Beperkt het rood zich enkel tot de borst of gaat het verder … Tot over zijn kop?
De rode kleur wekt agressie op! Als een roodborst een soortgenoot ziet, moet de indringer echt weg, weg, WEG !!! Menig roodborst vecht tegen zich zelf als ze zichzelf ontdekken in de weerspiegeling van een glasraam of spiegel. Ze voeren zelfs een psychologische oorlog: in de winter bakenen zowel mannetjes als vrouwtjes hun voedselterrein al zingend af. Terwijl wij bewonderend naar hun zang luisteren, zijn zij doodleuk volop bezig de concurrentie uit te schakelen.
In de lente vinden roodborsten elkaar dan wel even leuk. De jongen komen uit het ei en na een 3-tal weken hebben ze een gespikkeld verenkleed. De rode kleur in hun verenkleed verschijnt pas veel later en dit om te vermijden dat de vogelouders zich voortijdig keren tegen hun jongen het laten voor wat ze zijn.
Volgens de legende was de roodborst eerst een doodgewoon saai bruin vogeltje. Toen Jezus gekruisigd werd, kreeg hij ook een doornenkroon op zijn hoofd. Om de pijn van Jezus te verlichten, trok het vogeltje er een doorn uit. Hierbij kreeg het een druppel bloed over zich heen en sindsdien gaat het vogeltje door het leven als een roodborst.
Maar al deze achtergrondinfo ten spijt, wist onze Quiz – ploeg het antwoord op deze vraag echt niet. We hebben gegokt en slecht gegokt. Volgende keer als je een roodborst ziet, weet je waar je op moet letten.
(Bron: les van Koen Leysen uit de ‘Grote Vogelcursus’ van Natuurpunt Zuid-Waasland)