Natuurblog

banner natuurgebieden

Bij het begin van een nieuw jaar horen goede voornemens…. Meestal stranden die na een paar dagen of met veel geluk pas na enkele weken.   Deze keer zocht ik echter een duurzaam voornemen …. Iets waaraan ik zou beginnen op 1 januari 2021 en waarvan ik trots zou kunnen zeggen op 31 december 2021… Yes, I dit it !!!!!

Gezien de sombere tijden doet het deugd om een keer te gaan lopen of wandelen in de natuur  (ook al is het geen weer om er een hond door te jagen, is het koud én is er veel wind).  Ik woon vlakbij een bos en overdag is dat natuurlijk heel fijn!  ’s Avonds in het donker is dit al een pak minder… zeker als je weet dat er af en toe een bosuil begint te roepen.  Dan stap je plots net iets sneller.

Gelukkig woon ik in een dorp waar het doodnormaal is als je er na 20.00 je hoofd nog buiten steekt.  Iedereen wandelt er dan nog vrolijk rond met zijn hond of met een maatje of zoals ik alleen.  Elke dag een ommetje maken: het strakke plan voor 2021!

In de Panneweel.flits vond ik een leuk project om mijn goed voornemen te combineren met een manier om de natuur beter te leren kennen.  Als ouders hun kinderen meesleuren onder het mom van ‘we gaan Pokemons vangen om ze toch tot wandelen aan te zetten’, waarom zou ik dan geen poging wagen om alle bezienswaardigheden van de natuur in dat kleine bakje te stoppen????  Aan de slag dus:

Op de website van Natuurpunt onder het puntje vorming vond ik gelukkig een webinar terug over de werking van waarnemingen.be en dat testte ik natuurlijk meteen uit op mijn tuin: vanuit de luie zetel  met een verrekijker en koffie bij de hand.  Op de website van Natuurpunt vind je veel info over tuinvogels.  Eind januari is er immers weer het ‘Grote vogelweekend’.  Een weekend waarin je naar hartelust vogels kan beloeren en proberen te ontdekken of je nu te maken hebt met een mannetje koolmees of nee een vrouwtje koolmees (brede streep of smalle streep of gewoon niet te onderscheiden).  Je kan ook naar hartelust tellen… heel leuk als al die soorten plots door elkaar beginnen vliegen: pimpel - en koolmezen, oja ook nog staartmezen die door de tuin buitelen (en die zijn meestal met heel veel).

En geraak je de tel kwijt?  Geen nood! Even een koffie, pauzeren en gewoon opnieuw beginnen.  

Ik ben er klaar voor.  Jullie ook?
Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden