Natuurblog

banner natuurgebieden

De voorbije weken kwam de lente aarzelend het land binnen. De bloemetjes openden zich heel voorzichtig en plots bogen de takken onder het gewicht van de witte en roze bloesems.

Ineens ontplofte de lente en werd het net zomer. Het leven in mijn bijenhuis schoot wakker: wat een bedrijvigheid en een gezoem. Uit het niets tooiden de takken van de bomen zich met kleine felgroene blaadjes en werd het geel van de bloeiende paardenbloemen nog feller geel.

In de blauwe lucht toonden buizers hun vliegkunsten: vleugels wijd gespreid, zweven en miauwen. Ik waande me weer even in Walloniƫ tijdens een of andere vakantie. (daar heb ik deze vogels voor het eerst leren kennen wat al heeeel lang geleden is.)

Jammer genoeg miste ik de buitelende kieviten met hun gekke capriolen en vrolijk geluid. In de krant las ik dat het niet goed met hen gaat maar daarvoor had ik het krantenbericht niet nodig: ik merk het zo ook wel op. Het is een bittere pil om slikken.

Niet enkel overdag ontwaakt nieuw leven, ook het nachtleven schiet wakker. Tijdens een van mijn fietstochten in de schemer vloog een nachtvriendje pijlsnel voor me uit: de vleermuis. Ik had ze begin dit jaar ook al gezien wat helemaal geen goed nieuws is. Vleermuizen houden een winterslaap, maar als de temperatuur stijgt, worden ze wakker en gaan ze op zoek naar voedsel want ontwaken uit een winterslaap kost enorm veel energie. Het brak mijn hart dat ik ze zag uitvliegen in de winter terwijl er amper insecten vlogen.
Gelukkig is het nu wat warmer weer en toeren er van die mottige vliegen rond. De vleermuis krijgt ze niet altijd te pakken.

De vleermuis zendt ultrasone geluiden uit en deze geluiden botsen op alle elementen in de omgeving. Door de terugkaatsing van deze geluiden herkent hij/zij zijn/haar omgeving en ook het voedsel. De vleermuis bleef voor me uitvliegen langs de bosrand, bedacht zich plots en vloog met een grote boog boven mijn hoofd terug van waar hij/zij gekomen was.

Tijdens het fietsen in de schemer kijk je best niet altijd in de lucht, soms let je beter ook eens op het fietspad want ook de egels zijn immers terug op stap.

Er is terug leven in de brouwerij !!!