Blijf op de hoogte

 

 

{readonline}This e-mail contains graphics, if you don't see them » view it online.{/readonline}
 
 
   
  Natuurpunt Waasland-Noord, 19 juli 2018  
 
 

Slechts eenmaal per jaar

Picknick in de boomgaardPicknicken in onze hoogstamboomgaard kan regelmatig tijdens de open schuurdagen. Maar zorgeloos aanschuiven aan een lekker, voor jou bereid, buffet. Dat kan maar één keertje per jaar. 
Op onze openschuurdag van 5 augustus is het weer zo ver. En we hebben goed nieuws, onze boomgaard kan plaats bieden aan veel mensen. Je kan dus met je familie of vrienden inschrijven. Doe dit wel uiterlijk op 1 augustus. We weten graag vooraf voor hoe veel mensen we moeten klaar inschrijvingmaken.
Je zal samen met mij  verbaasd zijn zijn hoeveel lekkers onze vrijwilligsters voor 12 € op je bord kunnen toveren.  
 
 

OpenschuurdagDie gaat  over wilde bestuivers. Dat zijn vooral bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders, ...
In het Natuurhuis maken we in groep een groot bijenhotel.
Verder willen we ook onze bezoekers ook kennis laten maken met de wondere wereld van de vlinders, de libellen en de waterjuffers.
De omgeving van het Natuurhuis is erg aantrekkelijk voor hen.  
Dat vlinders eerst als rups leven om daarna te verpoppen tot vlinder is goed geweten. Maar dat de larven van waterjuffers en libellen in het water leven als geduchte rovers is minder bekend. Volwassen individuen plukken dan weer met een enorme behendigheid kleine insecten uit de lucht om ze te verorberen.
Deze kennis en nog veel meer, willen we met jou delen op:

Onze openschuurdag van 5 augustus.

Insectenwandeling.

Steengelaag, insectenwandelingDoor zijn verscheidenheid in plantengroei is het Steengelaag bijzonder interessant voor insecten.
De talrijke schermbloemigen langs het wandelpad trekken vooral zweefvliegen, penseelkevers en bladwespen aan.
Op de zonnige hooilandjes vind je verschillende soorten vlinders en de plassen staan dan weer garant voor waarnemingen van verschillende soorten waterjuffers en libellen.
Heb je een vlindernetje en/of loepepotje, breng dat dan zeker mee.
Het zal je van pas komen.
Onze gids helpt je de diertjes veilig te bekijken en terug vrij te laten

Ga op 29 juli mee op verkenning.


Wil je al doende kennismaken? 

bloemenweige hooienAls we de graslandjes in het Steengelaag bloemrijk willen houden, en dat willen we, moet er jaarlijks gemaaid worden. Voor ons graslandje aan de IJzerhandstraat zal dit de 26ste maal zijn. Tijdens de insectenwandelingen konden we reeds vaak genieten van de mooie resultaten van het volgehouden vrijwilligerslabeur.
Natuurliefhebbers weten dat de natuurstudiegroep Waasland-Noord er op 21 juli een soortenzoekdag gepland heeft omwille van de gewaardeerde biodiversiteit. 
Wil je met dit natuurbeheer van het Steengelaag  kennismaken dan ben je op 11 augustus zeer welkom!
Of mogen we  op een ander keertje op jou rekenen? 

Kom je mee het hooi handmatig afvoeren? 

Cursus natuurbeheer in het Waasland. 

De cursus natuurbeheer wil mensen ertoe aanzetten mee gebieden te beheren en over de doelstellingen na te denken. Deze cursus geeft inzicht in de samenhang tussen soorten, het landschap, het natuurgebied én de beheerder.  
Natuurbeheer
De cursus natuurbeheer start op 22 augustus. Hij bestaat uit  7 theorielessen en 4 plaatsbezoeken rond het milieu, soorten, biotopen, natuurbeheer en maatschappij. Hij wordt gegeven door Natuurpunt CVN en wordt ingericht door Natuurpunt Waasland vzw, kern Haven.
Er zijn nog slechts 20 plaatsen beschikbaar. 
Immers, hoe spontaan en natuurlijk het ook lijkt: Orchideeën verschijnen niet zomaar op een terrein, de grauwe klauwier ook niet. Op het verkeerde tijdstip maaien kan een moeras vernielen. Om een bos te leren kennen, kijk je best niet naar de bomen maar wél naar wat er in de kruidlaag groeit. Ruigtes zijn belangrijk voor ongewervelden en verdienen een aangepast beheer.      

De info over de cursus.

Tweejarige opleiding "Ecologische Landschapsinrichting".

panneweelNa een zeer geslaagde eerste editie – toen nog onder de titel 'Van tuin tot landschap, een ecologische visie' – biedt Inverde deze innovatieve opleiding opnieuw aan vanaf maart 2019.
Deze opleiding geeft de noodzakelijke kennis over het  duurzaam en ecologisch verantwoord inrichten van  buitenruimte.

Dit is al enkele jaren een must in tuin- en landschapsarchitectuur.
Van openbaar groen tot kleine tuinen: de interesse op het terrein is enorm.
Jammer genoeg ontbreekt vaak de kennis – ook bij professionals – om de principes van ecologisch ontwerp, aanleg en beheer toe te passen in de praktijk.
En precies die kennis vergaar je tijdens deze opleiding.

Interesse? Bekijk het aanbod van Inverde.

We geven nog steeds gratis ... 

wandelgidsWie vanaf nu voor het eerst lid wordt of een lidmaatschap schenkt, doet dat ineens tot en met 31/12/2019.  We schenken jou daar nog een wandel- en fietsgids bovenop. Het nieuwe lidmaatschap wordt ineens geboekt als lidgeld voor 2019. Zo kan je ineens vanaf de registratie van het lidmaatschap van Natuurpunt genieten van alle ledenvoordelen. (De resterende maanden van 2018 hoef je niet te betalen.)
VlinderboekjeAan de infostand van het natuurhuis Panneweel kan je dat ineens regelen. Dat kan op elke openschuurdag, het Ambachtelijk Weekend, kortom tijdens alle activiteiten daar. 
Zo heb je ineens je voorlopige lidkaart, je kennismakingspakket en de hiernaast afgebeelde wandel- en fietsgids mee naar huis.
(met meer dan 300 blz. uitgestippelde wandelingen en fietstochten in de mooiste natuurgebieden in België .) 
.
Zo wil ik online lid worden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stuur me nu al (gratis) het boekje vol vlindertips. 

Ons prikbord

PrikbordZoals steeds kan je op ons prikbord doorklikken naar de agenda's van de andere verenigingen die boeiende activiteiten aanbieden  in onze streek;
.
Het viel de webmaster deze maand op dat er veel aanlokkelijke evenementen van de nabije Natuurpunt-afdelingen in de kijker staan.
Wat dacht je van:  met Natuurpunt naar de Gentse Feesten, een beverwandeling, een blotevoetenwandeling, een muizen- of vleermuizenavond, een nachtvlinderwandeling en zo veel meer... 

Ga naar ons prikbord 
en ontdek er alle nieuwtjes en evenementen.

 

webbanner hgvw 1000x300 2018
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Natuurpunt Waasland Noord maakt deel uit van Natuurpunt Waasland vzw, een regionale natuurvereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in Antwerpen Linkeroever, Zwijndrecht, Beveren, Waaslandhaven, Kruibeke, Steendorp, Temse, Sint Niklaas, Lokeren, Waasmunster, Stekene, Sint Gillis Waas en Hamme.

Natuurpunt Waasland bundelt de krachten van Natuurpunt Waasland Noord, Natuurpunt Waasland Zuid, Natuurpunt Hamme en het voormalige Natuurpunt WAL, waar ook KRUIN  (Kruibeeks Natuurbehoud) deel van uitmaakt. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
  www.panneweel.be | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Panneweel.flits is onze eigen nieuwsbrief, een voorbeeld vind je onder dit artikel. Inschrijven kan je door een mail te sturen naar panneweel.flits.

 

Schrijf je ook in op de andere natuurpunt-nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de natuur.

  • Natuurbericht (3x per week) - Resultaten van wetenschappelijk onderzoek, bijzondere waarnemingen en leuke weetjes over de natuur.
  • Natuur.flits (maandelijks) - Wandelingen in natuurgebieden, nieuws over Natuurpunt en activiteiten.
  • Paddenstoelen.flits (tweemaandelijks) - Alles over paddenstoelen: vondsten, publicaties, projecten, werkgroepen en hun excursies.
  • Beleid.flits (wekelijks) - De visie van Natuurpunt op het natuur- en milieubeleid.
  • Natuureducatie.flits (tweemaandelijks) - Nieuwe cursussen en vormingen over natuur, tentoonstellingen en workshops.
  • Vlinder.flits (tweemaandelijks) - Alles over vlinders.
  • Zoog.flits (tweemaandelijks) - De digitale nieuwsbrief van de Zoogdierenwerkgroep met activiteiten en nieuws.
  • Ongewervelden.flits (tweemaandelijks) - Activiteiten, cursussen, nieuws over ongewervelden: kevers, pissebedden, libellen, bijen, mieren, langpootmuggen...
  • Vogel.flits (tweemaandelijks) - Alles over vogels.
  • Planten.flits (tweemaandelijks) - Alles over planten, mossen, korstmossen en sporenplanten

 


Onze leden ontvangen 4x per jaar het tijdschrift, voorbeelden van voorbije jaren kan je downloaden