Activiteiten

banner activiteiten

OPGELET: omwille van de huidige Corona-maatregelen is inschrijven steeds verplicht. Iedere activiteit is steeds onder voorbehoud. 

Onze leden zijn verzekerd voor lichamelijke ongevallen tijdens wandelingen en activiteiten.

Wil je je eigen buurt beter leren kennen en tegelijk bijdragen aan een beter begrip van de natuur? Schrijf je dan nu in voor de BioBlitz 'Waasland-Noord'!

Vanaf 11 uur kan je in onze boomgaard komen picknicken.  Je moet wel je picknick zelf meebrengen.  Drank is verkrijgbaar in ons Natuurhuis.

Vanaf 13u30 start de NME activiteit voor kinderen. Het thema is deze keer "Kleuren in de natuur".
Wij vinden onze omgeving in kleur dood normaal. Het begrip kleur is eigenlijk een erg speciaal fysisch gegeven. Zien alle dieren dezelfde kleuren?  Waarom zijn alle bloemen zo mooi? We zullen er veel kunnen over vertellen.  Ook onze kinderen worden niet vergeten.

Natuur bestaat niet enkel in de natuurgebieden, maar ook in de bebouwde kom van steden en gemeenten. Om dat aan te tonen verkennen we op 14 augustus om 13u30 het centrum van Sint-Gillis-Waas. Samen gaan we op zoek naar stoepplantjes, interessante voortuintjes, goed beheerde bermen,…

Gezelligheid verzekerd in en om Natuurhuis Panneweel tijdens het Ambachtelijk Weekend 2021! (Gelegen langs de mooie Nobelroute 50 km of de gemeentelijke ambachtenroute).

Wie er vorig jaren bij was, kent het concept reeds. Na een babbel met één van onze vele ambachtslui, kan je genieten van een lekkere pannenkoek, fricandon met krieken of biologische geitenkaas, natuurlijk met de bijpassende drank.  Marc Marin zorgde enkele jaren geleden voor een sfeervol videoverslag.

buffet panneweel

In 1995 kocht onze vereniging het oude boerenerf op Krekeldijk 2 in Meerdonk , de start van het Natuurhuis Panneweel. Door Corona vieren we dit zilveren jubileum een jaartje later met een gezellig etentje in de schuur van het natuurhuis. Noteer dus zeker zaterdag 28 augustus in je agenda.

In 2 theorieles en 1 excursie legt Hans Vermeulen ons uit hoe de levenscyclus van de galvormende insecten in elkaar zit en passeren een aantal bekende en minder bekende gallen en hun waardplanten de revue.

Ons natuurhuis is omgeven door een grote hoogstamboomgaard met speciale fruitsoorten. Elke boom heeft een andere variëteit.  Er zijn verschillende appel-, peren- en pruimensoorten.  De kersen en de krieken zijn dan al lang verorberd.

Er zijn excursies in de boomgaard met kenners die uitleg geven over de verschillende rassen.
Er kan gratis valfruit geraapt worden.

We voorzien ook kleine activiteiten zoals het bekijken en reinigen van de nestkasten, het geven van toelichtingen over de bereidingen met fruit, het geven van advies over de snoei van fruitbomen enz.

Als er al voldoende fruit is wordt het ook te (goed-)koop aangeboden.

Het Steengelaag kent heel wat diverse biotopen, dit staat garant voor een grote rijkdom aan insecten. Op onze bloemrijke graslandjes treffen we diverse soorten vlinders en libellen aan, beide op zoek naar voedsel. Op de zomereiken langsheen het wandelpad vinden we heel wat gallen in allerlei maten en formaten. Ook de berenklauw staat nog in bloei, en deze is interessant voor zweefvliegen, wantsen en kevers die op zoek zijn naar nectar.

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden