Nieuws

1995. Enkele natuurliefhebbers transformeren een oude schuur tot uitvalsbasis. De aankoop en verbouwing is een groot risico, een duik in het onbekende. Zonder subsidie moet er immers heel wat geld op tafel komen. Dankzij renteloze leningen van sympathisanten en samenwerking met andere verenigingen kunnen ze het uitbouwen tot ons huidige Natuur.huis Panneweel.

2020. Een feestjaar! 25 jaar Panneweel! Tot duidelijk werd dat we 2020 in ons eigen kot zouden spenderen. 

2021? - We laten het niet aan ons hart komen. 2021 wordt evengoed een feestjaar. Want 26 is het nieuwe 25! 

In afwachting laten we je graag even meegenieten van die allereerste nieuwsbrief van Vriendenkring Panneweel, gepubliceerd in December 1995.


Ons krekengebied breidt uit!

In 2018 kwam de akker vlakbij ons natuurhuis Panneweel beschikbaar. De perfecte uitbreiding van ons krekengebied.

Uiteraard gingen we onmiddellijk aan de slag. Na veel telefoontjes, overleg en vergaderingen,... kunnen we met vreugde aankondigen dat de akker van 11,5ha ingezet zal worden als uitbreiding van onze natuurgebied! Het totale krekengebied in beheer van Natuurpunt Waasland-Noord komt daarbij op 53ha.


UPDATE: Op 13/12 werden de plantjes in de grond gestoken. Het nieuwe bos kan beginnen groeien.
Veel dank aan de vrijwilligers!!

---

Binnenkort starten we met de heraanleg van het speelbos De Groene Putte.

Dit bos, gelegen aan de Vogelzangstraat in Stekene, werd in 2015 door Natuurpunt aangekocht en onmiddellijk opengesteld als speelbos.

Omwille van de ouderdom van de fijnsparren (het bos is 50 jaar geleden aangeplant), de opmars van de letterzetter en de aanhoudende droogteproblematiek, is het bos geen lang leven meer beschoren. De meeste bomen zijn nu reeds dood of stervende. De sparren zullen daarom in de loop van november gekapt en opgeruimd worden.

Omwille van de Corona-crisis mag er vandaag niet veel meer. Wandelen en fietsen in eigen buurt is gelukkig nog wel toegestaan. Dit merken we ook in onze natuurgebieden. Veel mensen genieten van de natuur in eigen buurt. Ook in het  Steengelaag kom je nu meer wandelaars tegen. Het is positief dat velen dit prachtig stukje natuur, vlak bij de dorpskern van Stekene, hebben ontdekt.

Maar niet alle wandelaars (en dit is niet alleen zo in het Steengelaag) vertonen evenveel respect voor de natuur. We komen veel meer zwerfvuil tegen, niet alleen blikjes en flessen, maar ook handschoenen, mondmaskers en papieren zakdoekjes. En het is niet omdat de containerparken gesloten zijn dat men zijn afval hier mag komen dumpen. Dit is niet leuk, in eerste instantie voor de vele wandelaars, maar ook voor onze vrijwilligers die dit alles mogen opruimen Wat erger is, we worden ook geconfronteerd met vormen van vandalisme.

Daarom een warme oproep aan iedereen, kom zeker eens op verkenning in het Steengelaag, maar respecteer de natuur. Laat geen afval achter, hou de hond aan de leiband en pluk geen bloemen. En natuurlijk hou voldoende afstand als je andere wandelaars tegen komt. Zie je dingen die niet kunnen, informeer de politie hiervan.

TV Oost kwam langs om één en ander in beeld te brengen.

Marc Bogaerts, Conservator Steengelaag

 

De appels uit onze boomgaard werden onlangs geplukt en geperst. Het resultaat: heerlijke appelsap van onbespoten appels in zakken van 5 liter met drukkraantje. Het appelsap blijft 1 jaar goed, 3 weken houdbaar na openen.

Prijs: 10 euro

Verkrijgbaar:

  • Op de picknickplaats van Natuurhuis Panneweel
  • Beekstraat 72, Sint-Pauwels, na mail aan marc.de.meireleir@telenet.be voor afspraak
  • Blokstraat 69, Sint-gillis-waas na mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0472/86 38 27 voor afspraak

Gezondheid!

De eerste zondag van de maand mei, juni, juli en augustus zet Natuurpunt Waasland kern Noord de deuren van het natuurhuis Panneweel open. Doorlopend kindvriendelijke activiteiten rond het centrale thema. Een begeleide wandeling start om 14u30 en duurt ongeveer 1,5 uur. In juni en augustus kan je ook komen picknicken

CREATIEF voor NATUUR zorgt voor gebak tijdens de openschuurdagen. De opbrengst van de verkoop gaat volledig naar de aankoop van nieuwe natuur dicht bij huis!

Natuurlink OSD kl 

Centrale thema in MEI: BUSHCRAFT

Bushcraft is een woord voor een verzameling vaardigheden die ons met veel respect doet leven in en van de natuur. We zullen een paar basisprincipes demonstreren. Hoe moeten we ons oriënteren? Wat en hoe gaan we eten? Is vuur maken echt zo moeilijk?

Centrale thema in JUNI: SCHAPEN & BOOMGAARD

Niet ver van de Panneweelschuur woont ‘onze’ schaapherder, de Luc. Iedereen kent hem. Hij is ook een gepassioneerd verteller. Hij zal ons wegwijs maken in het fokken van zijn schapen. Er is heel wat te ontdekken over die wolmachines.

Centrale thema in JULI: MODDERMONSTERS

Tegenwoordig begint In juli bij ons al het droog seizoen. Wij gaan echter zorgen voor veel nattigheid: we produceren echte modder. Modder is het cement van de dieren. Zij kunnen er veel mee. Wat wij ermee gaan doen kan u komen bewonderen tijdens de open schuurdag.

Centrale thema in AUGUSTUS: KLEUREN IN DE NATUUR

Niet alles in de natuur heeft een groene kleur. Vele dieren zien meer kleuren dan wij mensen. Andere dieren zien dan weer bijna geen kleuren. Wij vinden rode rozen het einde. Maar wist je dat rode bloemen hier vroeger nooit hebben bestaan en dat bijgevolg onze insecten geen rood zien?


Wanneer?
03/05/2020 van 14u00 tot 17u00
07/06/2020 van 11u00 tot 17u00 - picknick zelf mee te brengen
05/07/2020 van 14u00 tot 17u00
02/08/2020 van 11u00 tot 17u00 - picknick (meer info volgt later)


Afspraakplaats
Natuurhuis Panneweel, Krekeldijk 2, 9170 Sint-Gillis-Waas (Meerdonk)

Contact & info
Meer info over de openschuurdag:, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of gsm 0485 31 28 42
Meer info over het centrale thema : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of gsm  0496 32 03 78

 

 

2020 loop op zijn einde. Tijd om plannen te maken voor 2021! Met de kalender en agenda van Natuurpunt wordt dat een makkie. En je steunt de natuur in je buurt!

  • Kalender 2021 voor 10 euro
  • Agenda 2021 voor 14,99 euro
  • Voordeelpakket kalender + agenda voor 22,49 euro

Bestellen kan via het online formulier.

In Oost-Vlaanderen, Kieldrecht (Beveren Waas) en Meerdonk (Sint-Gillis-Waas)

 

De Grote Geule eindelijk erkend als natuurreservaat.

 

Aankoop

Mei 2003 werd de Grote Geule gekocht door Natuurpunt. Een van de eerste maatregelen van Natuurpunt Beheer en de conservators was het opmaken en indienen van een nieuwe erkenningsaanvraag voor de Grote Geule en de verschillende percelen die aangekocht zijn langs de Kieldrechtse watergang. De aanvraag werd ingediend eind 2003 en op 6 maart 2006 volgde de goedkeuring door de minister. Een erkenningsaanvraag bestaat o.a. uit een beschrijving van de huidige natuurwaarde, een visie hoe het reservaat in de toekomst zal evolueren (natuurstreefbeeld) en het opstellen van een beheersplan. Dit plan werd door de minister goedgekeurd met inbegrip van de uitbreidingszone en het visiegebied.

 

Beheersplan

De erkenning als natuurreservaat houdt ook in dat we voor het uitvoeren van werken die in het beheersplan zijn opgenomen geen vergunning moeten aanvragen. Voor het plaatsen van bv. een vogelkijkhut of de aanleg van een wandelpad is nog wel een stedebouwkundige vergunning nodig. Binnen natuurreservaten gelden verschillende verbodsbepalingen, het beheersplan voorziet ook in een aantal ontheffingen zoals bv. het bestrijden van de muskusrat en het wegvangen van  Canadese ganzen.

Het belangrijkste is wel dat Natuurpunt Beheer een vergoeding krijgt van de Vlaamse overheid voor het beheer van het natuurreservaat en die centen worden gebruikt voor het uitvoeren van allerlei werken. Jaarlijks dienen de conservators een begroting in bij Natuurpunt. Zij geven een kostenraming van de geplande werken, na goedkeuring betaalt Natuurpunt Beheer de gemaakte kosten terug. Dit is een belangrijke steun voor de afdeling en het vrijwilligerswerk.  Ook bestaat de mogelijkheid van grotere werken te laten uitvoeren door de terreinploeg van Natuurpunt.

Info bij Bram Vereecken

 

Facebookgebruikers kunnen de beheerswerken en de evenementen volgen langs de fan-pagina.

 

 


Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden