Nieuws
https://panneweel.be/images/banners/banner_bioblitz.png

Het braakliggende terrein aan de Warandewegel werd eind maart eigendom van Natuurpunt. Dit gebied van 12,6ha is de start van een nieuw natuurgebiedje. We gaven het de naam "De Klingse Warande".

Onze ploeg is volop in de weer met eerste inrichtingsplannen en werken en het opstarten van een nieuw beheerteam. Interesse om daarbij te helpen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hou zeker onze website en facebook in het oog voor meer nieuws en updates. 

Download hier alvast de flyer die de buurtbewoners recent ontvangen hebben.


Op donderdag 22 april hadden we een geslaagde digitale editie van onze jaarlijkse ledenvergadering. Wil je alles nog eens rustig nalezen? Download de ledenbrief voor de samenvatting en de volledigepresentatie voor meer info.

De Konijnenpijpen gezien uit de ogen van de Bruine Kiekendief

Hartelijk dank aan alle sprekers en aanwezigen en graag tot volgend jaar!

Het bestuur van Natuurpunt Waasland kern Noord


1995. Enkele natuurliefhebbers transformeren een oude schuur tot uitvalsbasis. De aankoop en verbouwing is een groot risico, een duik in het onbekende. Zonder subsidie moet er immers heel wat geld op tafel komen. Dankzij renteloze leningen van sympathisanten en samenwerking met andere verenigingen kunnen ze het uitbouwen tot ons huidige Natuur.huis Panneweel.

2020. Een feestjaar! 25 jaar Panneweel! Tot duidelijk werd dat we 2020 in ons eigen kot zouden spenderen. 

2021? - We laten het niet aan ons hart komen. 2021 wordt evengoed een feestjaar. Want 26 is het nieuwe 25! 

In afwachting laten we je graag even meegenieten van die allereerste nieuwsbrief van Vriendenkring Panneweel, gepubliceerd in December 1995.

De appels uit onze boomgaard werden onlangs geplukt en geperst. Het resultaat: heerlijke appelsap van onbespoten appels in zakken van 5 liter met drukkraantje. Het appelsap blijft 1 jaar goed, 3 weken houdbaar na openen.

Prijs: 10 euro

Verkrijgbaar:

  • Op de picknickplaats van Natuurhuis Panneweel
  • Beekstraat 72, Sint-Pauwels, na mail aan marc.de.meireleir@telenet.be voor afspraak
  • Blokstraat 69, Sint-gillis-waas na mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0472/86 38 27 voor afspraak

Gezondheid!

Ons krekengebied breidt uit!

In 2018 kwam de akker vlakbij ons natuurhuis Panneweel beschikbaar. De perfecte uitbreiding van ons krekengebied.

Uiteraard gingen we onmiddellijk aan de slag. Na veel telefoontjes, overleg en vergaderingen,... kunnen we met vreugde aankondigen dat de akker van 11,5ha ingezet zal worden als uitbreiding van onze natuurgebied! Het totale krekengebied in beheer van Natuurpunt Waasland-Noord komt daarbij op 53ha.

2020 loop op zijn einde. Tijd om plannen te maken voor 2021! Met de kalender en agenda van Natuurpunt wordt dat een makkie. En je steunt de natuur in je buurt!

  • Kalender 2021 voor 10 euro
  • Agenda 2021 voor 14,99 euro
  • Voordeelpakket kalender + agenda voor 22,49 euro

Bestellen kan via het online formulier.

UPDATE: Op 13/12 werden de plantjes in de grond gestoken. Het nieuwe bos kan beginnen groeien.
Veel dank aan de vrijwilligers!!

---

Binnenkort starten we met de heraanleg van het speelbos De Groene Putte.

Dit bos, gelegen aan de Vogelzangstraat in Stekene, werd in 2015 door Natuurpunt aangekocht en onmiddellijk opengesteld als speelbos.

Omwille van de ouderdom van de fijnsparren (het bos is 50 jaar geleden aangeplant), de opmars van de letterzetter en de aanhoudende droogteproblematiek, is het bos geen lang leven meer beschoren. De meeste bomen zijn nu reeds dood of stervende. De sparren zullen daarom in de loop van november gekapt en opgeruimd worden.

Omwille van de Corona-crisis mag er vandaag niet veel meer. Wandelen en fietsen in eigen buurt is gelukkig nog wel toegestaan. Dit merken we ook in onze natuurgebieden. Veel mensen genieten van de natuur in eigen buurt. Ook in het  Steengelaag kom je nu meer wandelaars tegen. Het is positief dat velen dit prachtig stukje natuur, vlak bij de dorpskern van Stekene, hebben ontdekt.

Maar niet alle wandelaars (en dit is niet alleen zo in het Steengelaag) vertonen evenveel respect voor de natuur. We komen veel meer zwerfvuil tegen, niet alleen blikjes en flessen, maar ook handschoenen, mondmaskers en papieren zakdoekjes. En het is niet omdat de containerparken gesloten zijn dat men zijn afval hier mag komen dumpen. Dit is niet leuk, in eerste instantie voor de vele wandelaars, maar ook voor onze vrijwilligers die dit alles mogen opruimen Wat erger is, we worden ook geconfronteerd met vormen van vandalisme.

Daarom een warme oproep aan iedereen, kom zeker eens op verkenning in het Steengelaag, maar respecteer de natuur. Laat geen afval achter, hou de hond aan de leiband en pluk geen bloemen. En natuurlijk hou voldoende afstand als je andere wandelaars tegen komt. Zie je dingen die niet kunnen, informeer de politie hiervan.

TV Oost kwam langs om één en ander in beeld te brengen.

Marc Bogaerts, Conservator Steengelaag

 

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden