Natuurhuis Panneweel

banner panneweel

Het Natuur.huis Panneweel is gelegen op een oud boerenerf. Het is een vertrekpunt voor wandelingen of fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer. 

Voor het Natuur.huis Panneweel staan twee picknick-tafels. Deze stellen we permanent ter beschikking voor elke toevallige voorbijganger die hier even wil komen genieten van de rustige sfeer.

Achter het natuurhuis heeft Natuurpunt Waasland-Noord i.s.m. VELT vzw een hoogstamboomgaard aangeplant met zo'n 60 oude en nieuwe fruitrassen (appel, peer, pruim, kers, kweepeer). Een imker heeft bijenkasten in de bijenhal staan. 

Een kleinschalige waterzuivering met riet- en moerasplanten achter de schuur maakt het afvalwater van het natuurhuis en van de woning weer schoon. In de poel met gezuiverd water leven watersalamanders, een mooi bewijs van een goede waterkwaliteit.

In en om het Natuur.huis kan u kennismaken met een aantal natuureducatieve elementen zoals een beestentoren, houtstapels die dienstdoen als schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren, nestgelegenheid voor solitaire bijen.

Vanaf 2006 werd ons Natuurhuis opgenomen in de lijst van de bezoekerscentra van Natuurpunt.  Het Natuur.huis Panneweel is enkel geopend tijdens activiteiten van de vereniging en tijdens de openschuurdagen (elke eerste zondag van de maand mei tot augustus). Op deze momenten zijn er gezinsvriendelijke activiteiten.

De schuur is een druk bezochte pleisterplaats geworden voor allerhande activiteiten en meerdere verenigingen voelen zich hier thuis voor hun activiteiten. Ook jij bent hier welkom! Meer informatie over de mogelijkheden.

Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:

Qua infrastructuur willen ons Natuurhuis Panneweel verder uitbouwen. 

Als eerstvolgende "grotere stap" is de aanbouw van een afdak gepland, achter de schuur. Zo dienen we niet voor elk evenement wat er plaats vindt de schuur te ontruimen en kan ons landbouwmateriaal bij regenweer beschut blijven. Net als bij de aankoop van de schuur wordt dit niet gesubsidieerd. 

Gelukkig hebben we enthousiaste vrijwilligers
En een sympthieke achterban
Op wie we mogen rekenen. 

Ja toch?
 

Afbeeldingsresultaat voor natuurpunt gift

 Natuur.huis Panneweel, Krekeldijk 2 te 9170 Meerdonk (Sint-Gillis-Waas)
routebeschrijving

 

De bushalte ‘Zandloperstraat’ van lijn 21 bevindt zich op 1 km van het Natuur.huis. Er stopt een belbus (Stekene,Sint-Gillis-Waas, Moerbeke) recht voor de deur van het Natuur.huis Panneweel.

Om in Oost-Vlaanderen een belbus te nemen, moet u de belbuscentrale (tel.: 09 210 94 94) minstens twee uur op voorhand contacteren. Deze gegevens zijn nodig:

  • uw naam of klantennummer
  • de dag en het gewenste vertrekuur
  • de naam van de gemeente en de opstap- en afstaphalte
  • of u wilt overstappen op de trein

Een medewerker van de Lijn vertelt u daarna om hoe laat u aan de halte moet zijn. Als er geen aanvragen zijn binnengekomen, rijdt de belbus niet uit. De tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn gelden ook op de belbus.

De belbuscentrale is op week- en zaterdagen bereikbaar van 7u00 tot 19u00. Op zon- en feestdagen is de belbuscentrale open van 7u00 tot 13u00.


Deze hoogstamboomgaard werd in 1995 aangeplant door Velt Waasland in samenwerking met Natuurpunt Waasland-Noord en AMINAL. Hij kadert in het opzet van Natuur.huis Panneweel. Met advies van de Nationale Boomgaardstichting werd een pakket van een zestigtal bomen samengesteld.

De voornaamste doelstellingen van deze aanplanting zijn:

  • een landschapselement terug herstellen
  • het stimuleren van de aanplant van hoogstamfruit
  • het bekend maken van de oude rassen
  • het kweken en verwerken van biologisch fruit

SG Panneweel 20110402 MG 0093

In de winter worden de bomen vakkundig gesnoeid. Mensen die willen leren snoeien op een degelijke manier kunnen steeds mee doen en al doende leren...

Dit bio-fruit wordt aan de leden en sympathisanten van de natuurvereniging te koop aangeboden. In de oogstperiode vindt je op onze picknick-tafel fruit dat we te koop aanbieden. Als je voorbij fietst kan je het gewoon meenemen. Je hoeft niemand te roepen. Vergeet echter niet je bijdrage in het kistje te leggen.

Tijdens alle activiteiten die in en rond de schuur doorgaan kan je in de boomgaard wandelen. Het boomgaardplan is ter plaatse te verkrijgen.

Wil je meer weten over de boomgaard of het onderhoud ervan; contacteer Marc Bogaerts.

 

Benieuwd welke bomen er staan? Hier kan je het plannetje van de boomgaard downloaden.

 

Het huisvesten van bijen op het erf van Natuur.huis Panneweel is een bewuste keuze van de vereniging. In de boomgaard zijn deze diertjes noeste werkers, zeker tijdens de bloeiperiode van de fruitbomen. Van bij de start, nu al 20 jaar geleden, koos de imker om in ons bijenhuisje een vreedzaam bijenras te huisvesten. Zo konden de bezoekers de diertjes tijdens de openschuurdagen aan het werk zien.

Inmiddels is de oude rieten dakbedekking vervangen door rustieke oude pannen. Op het dak werden vetplantjes geplaatst.

Om veiligheidsredenen, denk spelende kinderhandjes die het wriemelende volkje willen strelen en betasten, werd omheen de uitvliegzijde van het bijenhuis, een ecologische afsluiting geplaatst.

 


In 1995 kocht de natuurvereniging De Wielewaal, gesteund door andere verenigingen, een oud boerenerf langsheen de Krekeldijk te Meerdonk. De schuur is uitgebouwd als Natuurhuis. Een startbasis voor heel wat wandelingen en fietstochten in de omgeving en een centrum voor natuur- en milieueducatie en natuurbeheer.

Ondertussen zijn we meer dan 25 jaar verder, de vereniging De Wielewaal als dusdanig bestaat niet meer, haar gedachtengoed en haar idealen des te meer. In de grote fusie van 2001 waaruit Natuurpunt ontstond, leven dezelfde idealen onverminderd verder.

Wil jij de werkingvan Natuurhuis Panneweel steunen, dan kan dit op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt vzw met vermelding van projectcode "3602 - Natuurhuis Panneweel".

De schuur is volledig in eigendom van de vereniging. We zijn er fier over dat we dit op 10 jaar hebben gepresteerd volledig op eigen kracht en met steun van vele vrienden. Hoewel we met ons Natuur.huis Panneweel een ernstige sociale en maatschappelijke functie vervullen in de omgeving hebben we voor dit project geen subsidies ontvangen van de overheden.

Word nu lid van de grootste natuurfamilie van Vlaanderen Lid worden