Natuurpunt Waasland-Noord

 

 

webbanner vlindertelling 1000x300 2019 finaal  

2017 banner openschuurdagen kl

Projectnummer: 6073 

Conservator:

Marc De Meireleir
Jan Dhollander

Eigendom:Natuurpunt, 2 particulieren

In beheer sinds: 1988

Oppervlakte: 3,7619 ha

Toegankelijkheid: bij geleide wandelingen en op aanvraag

Biotoop: combinatie van onkruidakker en moerasloofbos

Beheer: ploegen, inzaaien, begrazen, bramen verwijderen

Studie:

Wat heeft dit natuurgebied te bieden:

De Lange Vaag ligt aan de noordgrens van het Stroopersbos, op het grondgebied van de gemeente Sint-Gillis-Waas. Het natuurgebied bestaat uit ongeveer 2 hectaren oude vlasrootakker die thans beheerd worden als onkruidakker. Jaarlijks wordt afwisselend een helft geploegd. Om de grasgroei in te tomen wordt de gehele oppervlakte in augustus kortstondig begraasd door paarden.

 

Instandhouding van akkeronkruiden op droge zandgrond met vooral kromhals en driekleurig viooltje. Tevens biotoop voor veldkrekel en kleine vuurvlinder. Bosgedeelte belangrijke paddenstoelenbiotoop

 

Wil je meer weten over dit natuurgebied dan kan je hier terecht:

 

 

 

 


Natuurbeheer

18 & 20 juli

Beste vrijwilligers,

Door de langdurige droogte van vorig jaar en dit jaar is het grondwater in De Gavers sterk gezakt. De bodem wordt dan luchtiger en alle planten gaan feller groeien. Daarom heb ik deze week de graslanden al gemaaid, enkele weken vroeger dan in andere jaren.

Volgende donderdag 18 juli gaan we dan aldaar werken: wegel (ook gemaaid) opruimen en het gras uit de hoeken naar het midden van de percelen brengen. We starten aldaar om 14u. Om 13:30u verzamelen we aan het Panneweelnatuurhuis.

Op zaterdag 20 juli houden we grote schoonmaak in de Panneweelschuur eventueel aangevuld met maaiwerk in de boomgaard. Start om 13:30u Natuurhuis ¨Panneweel in Meerdonk.

Lees meer...

Activiteiten Waasland-Noord

21 juli 2019 - Zomerse fietswandeling naar Rietland en Grote Geule.

Wat: Zomerse fietswandeling naar Rietland en Grote Geule. We rijden langs en stappen af bij kreekplassen, rietvelden, meidoornstruwelen en (natuurlijke) bloemenvelden en zien hoe onze vrijwilligersploeg het verschil maakt in het natuurbehoud in de polder.

Lees meer...

4 augustus 2019 - Picknickbuffet

Vanaf 11u00 is er niet alleen mogelijkheid tot picknicken op onze gekende rustbanken voor het natuurhuis Panneweel, vandaag kan je ook picknicken op het erf, in de schuur of in de boomgaard.


Breng een mand vol lekkers mee en installeer je op ons erf.
Tafels en stoelen staan in de schuur voor wie dat wenst en drank is ter plaatse te verkrijgen.

Ook dit jaar maken we voor jou een picknick; een buffet vol lekkers en koffie of thee inbegrepen. We vragen hiervoor 15€ voor volwassenen, kinderen onder 12 jaar betalen 6€. Het buffet staat klaar, voor wie op voorhand inschreef, vanaf 12u00.

Lees meer...

4 augustus 2019 - Openschuurdag - Sprinkhanen, dagvlinders en libellen

“De omgeving van het Natuurhuis is erg aantrekkelijk voor vlinders, waterjuffers - libellen en sprinkhanen. Dat vlinders eerst als rups leven om daarna te verpoppen tot vlinder is goed geweten. Maar dat de larven van waterjuffers en libellen (nimf genoemd) leven in het water, en daar geduchte rovers zijn is minder geweten. Maar dit moet ook gezegd worden van de volwassen individuen, met een enorme behendigheid plukken ze kleine insecten uit de lucht om ze te verorberen. Sprinkhanen zijn niet alleen vrij groot van formaat en fleurig gekleurd, de meesten kunnen ook een aardig deuntje zingen.”

Lees meer...

 

logokl

NATUURSTUDIEWERKGROEP WAASLAND-NOORD

Natuurstudie Waasland Noord Algemeen 2018

banner kerkuil kl  

gehakkelde aurelia